Karta ECDC: U narančastom 13 od 21 hrvatske županije

Vijesti 19. kol 202112:18 > 14:32 0 komentara
ECDC

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu koronakartu Europske unije.

Hrvatska obala je narančasta, a narančast je od danas i sjever zemlje. Istočni dio Hrvatske ostao je u zelenom što pokazuje da je u tom dijelu zemlje situacija epidemiološki povoljna.

Grad Zagreb, obale županije od Istarske do Dubrovačke i sjeverne od Zagrebačke do Međimurske i Koprivničke na novoj su karti u “narančastom”, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

VEZANA VIJEST

U zelenom je ostalo osam županija, od Karlovačke na zapadu do Vukovarske na istoku.

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamno crvenom, dok je Cipar u tamno crvenom.

Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom. Kalabrija, Sicilija i Sardinija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom, kao i Malta.

Regije baltičkih i skandinavskih zemalja su u crvenom ili narančastom, kao i Belgije te Nizozemske. Epidemiološka je situacija bolja u Njemačkoj i Austriji koje su većinom u narančastom, a cijela je Slovenija označena tom bojom. Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunjska koje su u potpunosti zelene. Rumunjskoj susjedna Bugarska je pak u crvenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!