ECDC uvodi novu kartu: Kako će to utjecati na putovanja?

Vijesti 26. stu 202111:44 > 12:26
Izvor: ECDC screenshot / ilustracija

Europska komisija predložila je u četvrtak promjene u označavanju bojama koronakarte Europe, koja uglavnom ima informativnu svrhu, ali može poslužiti i za koordinaciju mjera. Kod označavanja pojedinih područja bojama uzele bi se u obzir kombinacija novih slučajeva zaraze i stopa procijepljenosti.

Za putovanja iz područja označenih zelenom bojom ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja, dok bi se putovanja iz tamnocrvenih zona trebala obeshrabrivati, a osobe koje bi putovale iz tih područja, a nisu cijepljene niti su preboljele covid-19, morale bi se testirati prije polaska na put i otići u karantenu po dolasku.

Iznimke iz predloženih mjera trebale bi vrijediti za osobe koje žive uz granicu koju dnevno prelaze, za djecu ispod 12 godina te za osobe koje putuju iz bitnih razloga.

O tome je na pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite govorio i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

VEZANA VIJEST

“Pristup temeljen na osobi će biti takav da će se zapravo manje ograničavati dolasci, putovanja iz određenih područja, ali će se više voditi računa o svakom pojedinačnom dolasku, o svakoj pojedinačnoj osobi. To ne znači da će ECDC izbaciti kriterij po državama, on će biti u okviru preporuka, vodit će se karta o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinoj državi, s tim da će se te karte izrađivati ne samo prema broju novooboljelih ili broju pozitivnih testova, nego i prema broju osoba koje su cijepljene. Na temelju toga će države biti svrstavane u kategorije od žute do tamnocrvene, a na razini EU-a će se uvoditi kriterij postotka cijepljenja koji će pokazivati i to kakva je epidemiološka situacija u zemlji članici”, rekao je Božinović.

Državama članicama ostavit će se na njihovu nacionalnu odluku da te države koje imaju visok broj zaražnih, visok postotak pozitivnih među cijepljenjima, znači da same donesu odluku o putovanjima u te ili iz tih zemalja, rekao je Božinović.

“Ne bih koristio tezu da građani Hrvatske nisu dobrodošli putovati, države će se same donositi odluku. Mi znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu i znamo kako je to završilo s turističkom sezonom 2020. godine”, rekao je Božinović.

Više s pressice Stožera čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar