Egzodus Rusa zbog mobilizacije: “Što će biti za sljedećih šest mjeseci?”

Vijesti 30. ruj 202206:47
Izvor: REUTERS/Stringer TPX IMAGES OF THE DAY

S po jednom torbom u svakoj ruci i ruksakom na leđima, Denis pješači po brdu. Upravo je prešao granicu iz Rusije u Gruziju.

“Samo sam umoran. To je jedino što osjećam,” priča ovaj 27-godišnjak dok pokušava uhvatiti dah.

Denis putuje već šest dana, a većinu tog vremena proveo je čekajući u redu na prijelaz preko granice. On je jedan od stotina tisuća Rusa na mučnom maratonskom putovanju iz zemlje, prenosi CNN.

VEZANE VIJESTI

Iako su među onima koji bježe i žene i djeca, većina su muškarci dobno sposobni za rat u strahu od mogućnosti da će biti unovačeni u rat Kremlja u Ukrajini. Prema podacima gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova, najmanje 10.000 dnevno ih prelazi u zemlju preko graničnog prijelaza Lars.

Denis, koji nije želio otkriti svoje prezime, kaže da je odlučio otići zbog nesigurnosti koja je nastupila nakon što je prošli tjedan predsjednik Vladimir Putin najavio “djelomičnu mobilizaciju” građana – usprkos njegovom ranijem inzistiranju da će u vojnom pohodu sudjelovati samo profesionalni vojnici. Ruski ministar obrane, Sergej Šojgu, rekao je da će vojska unovačiti oko 300.000 muškaraca s prethodnim vojnim iskustvom i poslati ih u rat u Ukrajini.

Strah među vojnicima

Iako se trenutna mobilizacija ne bi trebala odnositi na njega, Denis se boji da bi se stvari mogle promijeniti.

“Otkud da znam što će se dogoditi za tri godine? Otkud da znam koliko će sve ovo trajati?”, kaže. “Ništa nije sigurno i nitko ne zna što će se dogoditi sljedeće.”

Mnogi koji prelaze u Gruziju dijele njegova razmišljanja. Oni su učitelji, liječnici, taksisti, odvjetnici i građevinari – obični Rusi koji nemaju nikakvog apetita za rat. Iako kažu da se ne slažu s vladom, vjeruju da oni ne mogu ništa učiniti da natjeraju Putina da promijeni smjer.

Umjesto toga, odlučili su napustiti svoju domovinu, bez obzira na opasnost takvog izbora. Denis kaže da je proveo dane u automobilu bez pristupa hrani i toaletu.

“Kad tako čekate, u blizini nema zahoda. Ne možete ništa naći za jelo jer se sve rasproda istog trena, a nitko nije ponio sa sobom puno hrane jer nitko nije očekivao da će sve ovoliko trajati,” kaže.

Drugi muškarac s kojim su razgovarali CNN-ovi novinari propješačio je 20 kilometara da bi došao do Gruzije, također zbog straha da bi se mobilizacija mogla proširiti.

“Ona se ne odnosi na mene danas, ali mogla bi sutra,” kaže muškarac, koji je s CNN-om razgovarao pod uvjetom da ostane anoniman zbog straha od Moskve.

George Vatsadze, 28-godišnji marketinški stručnjak, kaže da odlazi iz Rusije jer ne želi činiti zlo svojim bližnjima. Njegova baka je Ukrajinka, a ima i rođake koji žive u toj zemlji.

“Ne mogu ići tamo i boriti se,” kaže.

Vatsadze je granicu prešao sa svojim bratom, koji je odgovarao uvjetima za mobilizaciju. Sa sobom je ponio samo torbu s odjećom i psa. Kaže da je to jedino što je mogao učiniti.

Iscrpljen i prepun emocija, sretan je što je stigao u Gruziju, ali frustriran što je zbog ruske invazije na Ukrajinu natjeran da napusti svoj dom.

“Mislim da vjerojatno pola ljudi u Rusiji vjeruje da je rat pogreška, ali ne mogu mu se suprotstaviti jer je to preopasno,” kaže. “Ja sam u opasnosti samo zato što sam ovo sada izrekao.”

Nije želio otići, ali sada misli da se možda nikada neće moći vratiti.

“Sve zato jer više ne možemo vjerovati svojoj vladi, ispričali su toliko laži,” kaže. “Slušali smo da mobilizacije neće biti, ali šest mjeseci kasnije, tu smo.”

“Što će biti za sljedećih šest mjeseci?”, pita dok mu se oči pune suzama. “Ne znam i ne želim saznati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar