EK predlaže akcijski plan za razvoj socijalne ekonomije

Vijesti 09. pro 202112:47 0 komentara
JOHN THYS / AFP / ilustracija

Europska komisija je u četvrtak predstavila akcijski plan koji bi trebao osigurati napredak socijalne ekonomije, koja obuhvaća različita poduzeća, organizacije i pravne subjekte, kao što su socijalna poduzeća, zadruge, društva za uzajamnu pomoć, neprofitne udruge i zaklade.

Organizacije socijalne ekonomije su gospodarski subjekti koji pridaju najveću pažnju socijalnim i ekološkim ciljevima, a većinu dobiti ponovno ulažu u organizaciju ili u rješavanje nekog društvenog pitanja. U Europi ima 2,8 milijuna subjekata socijalne ekonomije u kojima radi 13,6 milijuna ljudi.  Ti subjekti rade u nizu različitih sektora i oblika, od usluga skrbi do recikliranja i od zadruga do socijalnih poduzeća. Organizacijama socijalne ekonomije uglavnom se upravlja na participativan način, odozdo prema gore.

Cilj je akcijskog plana učiniti socijalnu ekonomiju vidljivijom i dati veće priznanje njezinu potencijalu i radu koji obavlja.

“Zahvaljujući snažnim korijenima u lokalnoj zajednici socijalna ekonomija može ponuditi inovativna rješenja odozdo prema gore za probleme s kojima se suočavamo, primjerice kad je riječ o klimatskim promjenama, digitalizaciji i socijalnoj isključenosti. Socijalna ekonomija surađuje s lokalnim zajednicama i radi u njihovu korist te ima velik potencijal za otvaranje radnih mjesta,” izjavio je povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Akcijski plan uključuje mjere u tri područja –  oporezivanje, javnu nabavu i okvire za državne potpore koje treba prilagoditi potrebama socijalne ekonomije.

Komisija je najavila da će 2023. godine  predložiti preporuku Vijeća o okvirnim uvjetima za razvoj socijalne ekonomije i objaviti smjernice za države članice o okvirima oporezivanja za organizacije socijalne ekonomije i olakšati pristup smjernicama o državnim potporama.

Akcijskim planom ujedno će se nastoji poboljšati dobra praksa u pogledu društveno odgovorne javne nabave i ciljano promicati socijalna ekonomija izvan granica EU-a.

Komisija drži da organizacije socijalne ekonomije trebaju imati koristi od potpore za razvoj poslovanja kako bi se pokrenuli i razvili te kako bi svojim radnicima omogućili prekvalifikaciju i usavršavanje.

U razdoblju od 2021. do 2027. Komisija planira povećati potporu na više od 2,5 milijardi eura, koliko je prema procjenama bilo namijenjeno socijalnoj ekonomiji od 2014. do 2020.

EK će, između ostaloga, 2023. godine  pokrenuti novu platformu EU-a za socijalnu ekonomiju kako bi osigurala da subjekti iz tog područja mogu na jednom mjestu naći sve potrebne informacije o financiranju sredstvima EU-a, politikama, osposobljavanju i inicijativama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!