Ekolog upozorava: More je prazno, nemamo riba, nemamo organizama

Vijesti 19. srp 202219:22 > 23:081 komentar
Izvor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Lovro Rumora, šef ekološke udruge Zeleni Dalmacije Split, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao uhićenja više hrvatskih i talijanskih državljana zbog trgovanja zaštićenim morskim vrstama. Radilo se uglavnom o trpovima, ježinacima i prstacima.

“Već se duže govori o takvim aktivnostima, drago nam je da se ovo dogodilo. Postoje predrasude o kvaliteti i fantastičnim svojstvima takvih organizama poput trpova, zvijezda i ježinaca. Ti organizmi čiste morsko dno, jako su važni u ekosustavu, njihovim nestankom nestala bi ravnoteža u ekosustavu. Ovakve akcije bi trebale biti češće. To se izvozi na istok, ovo je samo prva ruka kriminalnih djelatnosti”, rekao je Lovro Rumora i pojasnio:

VEZANA VIJEST

“Ne radi se samo o novcu. U lomljivom su ekosustavu, more je prazno, nemamo riba, nemamo organizama, dolaze novi organizmi. More se zagrijava i svaki gubitak je disbalans i zato pozdravljamo ovakve akcije. Navodno će pokrenuti akcije zone neuzimanja – zaštita ekosustava mora i financiranje kočara koji bi dobivali naknadu da ne idu na more, da ne uzimaju kompletan ulov iz mora, tako bismo oporavili more u roku od pet godina.”

Naglašava da je ekosustav jako teško oporaviti, ali ga je lako uništiti:

“Najteže je oporaviti morsko dno, upravo gdje se nalaze ti organizmi koji su čistači. Želimo da se to što bolje organizira, način hvatanja krivolova koji je u jeku, vjerujemo da bi se ekosustav brzo oporavio. Nemamo periske, mušule, sve te školjke smo izgubili zbog prelova.”

O zakonskim regulativama kaže: “Kazne neće riješiti problem. Ekosustav će riješiti veliki zajednički zahvati. Važno je da počnemo slušati Europu, a mi želimo sačuvati ribarstvo kao oblik kojeg sve manje ima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar