Ekonomist o malim mirovinama: Drugi mirovinski stup je uništio kompletan sustav

Vijesti 02. svi 202313:35 1 komentar

Ekonomski stručnjak, Ljubo Jurčić, gostovao je u Studiju N1 gdje je komentirao najavljenu poreznu reformu koja bi trebala osigurati veće plaće.

Jurčić kaže kako svi prihodi gradova i države dolaze od BDP-a, odnosno nacionalnog dohotka. “Devedeset posto posla vlade je dizanje tog dohotka. Malo jednostavnije, on dolazi iz produktivnosti svakog radnik, odnosno koliko on proizvede. Hrvatski radnik proizvede godišnje 23.000 eura vrijednosti, slovenski 35.000, prosjek EU je 50.000 eura, dok skandinavske zemlje imaju preko 70.000 eura. Posao je vlade je podizati taj prosjek ekonomskom politikom”, rekao je.

N1

“Ekonomska politika je jedna od najsloženijih politika i one zemlje koje su ovladale njome se razvijaju. Sudeći prema pokazateljima, mi nismo njome ovladali”, dodao je.

“Vladajući žele proizvesti osjećaj da nešto radi pa pristupaju improvizacijama. Zadatak vlade nije da radi raspodjelu nego da diže BDP. Ovime ne diže BDP nego raspoređuje. Prirez ili ne prirez sada nije toliko važno. Sasvim je svejedno hoće li to financirati javne samouprave ili država jer obaveza je države da svima ne isporuči javna dobra i javne usluge”, objašnjava Jurčić.

“Novaca i dohotka jednostavno nema dovoljno i to je sada taj problem”, dodao je.

“Tomašević se sada hvalio suficitom. Njegov cilj nije suficit nego pružanje usluga građanima”, napomenuo je.

Što se tiče utjecaja povećanja plaća na mirovine, Jurčić podsjeća da je 2002. napravljena reforma koja nikad kasnije nije bila korigirana. “Iz dohotka se 20 posto izdvajalo za mirovine i prvi mirovinski stup je bio u deficitu koji su pametni političari dodatno povećali i prenijeli u drugi. Zato je država došla u prekomjerni deficiti i Europa je nametnula uštede. Drugi mirovinski stup je uništio kompletan mirovinski sustav. Zapravo je to napravila vlada svojom politikom. Zato sada ljudi koji su uplaćivali u drugi mirovinski stup bježe pred kraj radnog doba u prvi”, rekao je.

“Sve zemlje izdvajaju 10-15 posto za mirovine. I mi to radimo, ali mi dio stavljamo u drugi mirovinski stup koji ne može funkcionirati. Slovenci, Poljaci i Mađari su ušli pa se vratili. Mi i dalje imamo to što nam šteti”, dodao je.

Tvrdi da nema vizije za podizanje nacionalnog dohotka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare