Ekonomski analitičar otkrio što stoji iza vladine porezne reforme

Ekonomija 22. svi 202311:33 > 13:24 2 komentara
N1

Ekonomski analitičar Damir Novotny gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao najavljeno ukidanje prireza i poreznu reformu.

Novotny smatra kako će najviše pogođen biti Zagreb. “Vlada se kroz Nacionalni plan oporavka obvezala na čitav niz reformi. Sada smo članica i euro-područja koje zahtijeva prilagođavanje jer su do sada bile velike fiskalne razlike u tim državama, a svi se sjećamo grčke krize iz koje se ta zemlja sada uspjela izvući”, rekao je.

“Ne bih ja nazvao ovo reformom, ovdje se radi o nekim prilagodbama. Ako izuzmemo politički značaj, ne vidim ekonomske motive zašto bi vlada to radila. Ovdje je bio dominantan politički motiv i izostanak konsenzusa. Dominacija vladajuće strukture želi se sada dokazati povećanjem plaća, ali plaće se nikada ne povećavaju promjenama u poreznim strukturama. Kupovna moć se mora povećavati kvalitetnijim radnim mjestima i smanjivanjem poreza na potrošnju. To su neke reforme koje bih ja očekivao”, dodao je.

“Ukidanje prireza nije baš čest potez u EU-u. Ja bih ga ukinuo jer je besmislen, ali bi ga trebalo nadoknaditi neki drugim davanjima lokalnim upravama”, napomenuo je Novotny.

Premijer Plenković kaže da su lokalne uprave u suficitu, ali Novotny napominje da je i država. “Onda bi bolji potez bio smanjenje PDV-a”, tvrdi.

Novotny smatra da bi poreznim politikama trebalo poticati regionalni razvoj.

“Veliki gradovi to mogu nadoknaditi nizom lokalnih poreza, kao što je porez na korištenje javnih površina ili trošak korištenja javnih površina. Gradska uprava Splita je imala veliki otpor kada su pokušali napraviti reda u korištenju javnih površina. To je fenomen da se javne površine tamo koriste tako”, rekao je.

Napomenuo je da je Zagreb po razvijenosti u prosjeku EU-a te da ima sve alate za kvalitetan život u jednom gradu te veličine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare