Ekonomistica otkrila što je najveći problem mjera pomoći poduzetnicima

Vijesti 28. ruj 202218:05
ured, uredski posao, rad, javna služba, javni službenik, državni, radnici, šalter, šalteruša :)
Izvor: Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu bila je gošća Newsrooma i komentirala rezultate studije koja se fokusirala na poslovanje mikro, malih i srednjih poduzeća.

Rezultati istraživanja pokazuju da su troškovi energenata za mikro, mala i srednja poduzeća rasli za 32,7 posto.

“Mirko, mala i srednja poduzeća predstavljaju 2/3 ukupnog korporativnog sektora. Ovdje pričamo samo o poduzećima, ne o obrtima. Ona su u odnosu na nekakav prosjek ekonomije već u 2021. prešla one rezultate koje su ostvarivale 2019.”, rekla je Vizek.

Ističe da se mikro, mala i srednja poduzeča jako brzo oporavljaju jer su fleksibilna. “Oni su definitivno jedan vrlo dinamični sektor hrvatskog gospodarstva koji vuče ekonomsku aktivnost”, ističe.

N1

Mjere pomoći poduzetnicima

Govoreći o trenutnoj krizi uzrokovanoj inflaciji i porastom cijena energenata, kaže da je to eksterni šok koji je praktički bez presedana.

“I država na neki način i služi u takvim prilikama da pomogne gospodarstvu da se ne bi kompletna gospodarska struktura urušila. Ono što je najveći problem kod mjera je da su one napravljene horizontalno, odnosno u dobrom dijelu svima ista. Pri čemu je posve jasno da nisu svi sektori u istoj situaciji. Te mjere je ipak trebalo malo više dozirati da malo bolje gađaju koji su to sektori i poduzeća koji su najugroženiji, a koja nisu toliko”, kazala je.

“Bez obzira na to što je broj poduzeća rastao, troškovi energije su rasli brže nego što je rastao broj poduzeća”, dodaje.

Osvrnula se i na prosječne plaće u mikro, malim i srednjim poduzećima koje su niže od prosječne plaće u državi.

“Da bi plaće rasle značajno, nama bi trebale ozbiljne strukturne reforme koje se ne događaju. Kao posljedica toga jesu manji prosjeci plaća koji otkrivaju jako puno. Problem nije u visini plaće, već nama demografska slika u dobroj mjeri urušava mogućnost da ovaj sustav bude održiv za 15,20,30 i 40 godina”, rekla je Vizek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar