Ekonomist objasnio čemu služe doprinosi iz plaće

Vijesti 13. ožu 202311:30 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL / Ilustracija

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, gostovao je u studiju N1 gdje je komentirao nove mjere Vlade koje je premijer Andrej Plenković danas predstavio koalicijskim partnerima.

Podsjetimo, paket je težak više od 1,6 milijardi eura, a mjere se i dalje nastavljaju. “To je nastavak prethodne politike. Ono što je moja primjedba što su ove mjere politička improvizacija i zauzimaju prostor i vrijeme za prave ekonomske mjere da bi se za godinu dana lakše nosili s inflacijom. Ova inflacija je pokazala da imamo vrlo lošu i ranjivu strukturu gospodarstva i da na svaki manji udar trpimo prevelike štete. I kada je bila korona bili smo među zemljama koja je najviše pala. To je bila prilika da sve analiziramo, ali to nismo napravili”, rekao je Jurčić.

N1

“Najbrži rezultat je zamrznuti cijenu i to su napravili i onda morate vidjeti kakva je struktura gospodarstva. Švicarska ima inflaciju 3,5 posto jer ima takvu strukturu gospodarstva, ali i Japan sve uvozi pa ima inflaciju 4,5 posto. Struktura i efikasnost gospodarstva je bitna. Nije isto imati inflaciju na 14.000 eura dohotka po glavi stanovnika i na 22.000 eura koliko ima Slovenija, a to je skoro duplo. Osnovni cilj Vlade treba biti dizanje dohotka i proizvodnje jer inflacije će uvijek biti”, dodao je.

“Inflacija je sada manja samo zato što ju gledamo na veće cijene koje su bile već visoke u trećem mjesecu prošle godine. Tako da cijene neće biti manje, samo će statistički biti manje. Ako gledamo od prije onda vidimo rast cijena od 20 posto”, objasnio je.

“Svi mi želimo veće plaće i mirovine, ali sva ta davanja koje dajemo nisu problem nego da je naš BDP 50 posto veći, administracija bi bila 10 posto veća. Nije rješenje u rezanju troškova nego u dizanju prihoda. Poslodavci žele povećati plaće jer žele zadovoljne radnike, ali ne žele se odreći svog profita”, rekao je Jurčić.

“Ti doprinosu služe da imamo kvalitetniju uslugu i više liječnika i socijalnih radnika. Ne kažem da nema uhljeba, ali o kome ovisi učinkovitost javne administracije? Od politike. Administracija se ne može drastično smanjiti. Morate imati policajce, liječnike, zdravstvene radnike i ostalo”, dodao je.

“Inflaciju će platiti hrvatski narod, ali pitanje je kako ju rasporediti i kako troškove sadašnje inflacije baciti u budućnosti i preliti na godine koje slijede”, kaže Jurčić.

Dodaje kako će HEP sigurno izdržati ove cijene koje su niže od tržišnih. “Mi uvozimo električnu energiju, a zašto nismo izgradili svoje proizvedene kapacitete?”, pitao se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!