Pogledajte gdje sve možete obaviti antigensko testiranje

Vijesti 12. sij 202208:16 > 08:34 0 komentara
N1

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" istaknula je da je s obzirom na incidenciju i prevalenciju bolesti posljednjih tjedana bilo potrebno ići u prilagođavanje epidemioloških mjera. Stoga je odlučeno da se i brzim antigenskim testom može dobiti potvrda o preboljenju covida i nije nužno da svi naprave i PCR test, kazala je Mayer.

“Nije nužno da svi naprave PCR kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnosticira bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR-om. Upravo se to napravilo zato što je zadnjih nekoliko dana veliki pritisak na testiranje PCR-om. Da bi se došlo na red za test PCR-om čeka se i po nekoliko dana. Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se bolest potvrdila. Isto tako, može se dobiti i potvrda. Ali ta potvrda nije ona klasična EU digitalna covid-potvrda koja nam služi za putovanja”, izjavila je Mayer za HRT.

Što se tiče brzih antigenskih testova, kaže, novost je da nije nužno da se naprave na punktovima za testiranje, nego je od jučer podijeljeno 560.000 testova liječnicima obiteljske medicine, primarnoj zdravstvenoj zaštiti – stomatolozima, ginekolozima, izabranim pedijatrima.

“Svi oni kojima je indicirano da se testiraju, koji imaju simptome ili koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom – važno je da se testiraju. Također, HZJZ je donio preporuke kada je potrebno testirati se brzim testom, a kada PCR-om. Za neke kategorije uvedeno je testiranje tzv. komercijalnim testovima. To su isto brzi testovi, oni koji se mogu kupiti u ljekarnama, koji služe za kućnu uporabu, ali je važno da oni budu na temelju brisa nosa, a ne sline”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!