Epidemiologinja HZJZ-a: Zabrinuti smo zbog širenja žutice i rotavirusa

Vijesti 04. svi 202207:27 > 08:351 komentar
Izvor: RODRIGO BUENDIA / AFP

Epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a rekla je kako ih brinu zarazne bolesti, te da je za obje bolesti izuzetno bitno pravilno i učestalo pranje ruku, a kod hepatitisa A i konzumiranje dovoljno termički obrađene hrane.

“Cjepivo za rotavirus nije u obveznom kalendaru cijepljenja, ali roditelji ako žele mogu cijepiti svoju djecu. Zasad se primjenjuje kod novorođenčadi i dojenčadi, a u cijepnom kalendaru je za djecu koja su prijevremeno rođena ili za djecu koja imaju neke teške srčane mane, ili teške kronične bolesti”, rekla je.

Istaknula je i da će vjerojatno još biti novih slučajeva, koji su posljedica kontakata s oboljelima, ali sa sustavnim provođenjem epidemioloških mjera u gradu Zagrebu, ali i na nivou cijele Hrvatske, nadamo se da će se uskoro zaustaviti širenje, naglasila je.

Osvrnula se i na moguću pojavu ospica. “Nemamo prijavljenih slučajeva ospica u Hrvatskoj, ali postoji određen rizik unosa u populaciju. Potrebno je da se održava dovoljno visoki cijepni obuhvat u ukupnoj populaciji da bi se spriječio unos virus u populaciju, ali to je uvijek moguće jer Hrvatska nije zatvorena zemlja i uvijek može doći s nekim iz inozemstva”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar