Epidemiologinja: Sumnja se da dvije osobe imaju omikron, nisu bile u Africi

Vijesti 04. pro 202112:53 > 12:54 0 komentara
N1

U svijetu se pozorno prati širenje omikron-varijante koronavirusa, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo sumnja na pojavu i u Hrvatskoj.

Epidemiologinja dr. Goranka Petrović iz HZJZ-a naglasila je da su jutros zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih, koji su već bili potvrđeni PCR testom da su pozitivni na COVID-19, te je napravljen tzv. screening PCR na varijantu omikron.

“Upravo smo dobili rezultate, te je potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak”, poručila je Petrović.

Kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu u trajanju od četrnaest dana i zadnji dan karantene trebaju se testirati.

Osobe za koje se pokazala visoka sumnja na varijantu omikron epidemiološki su povezani, međutim, izvor zaraze još se ne može jasno detektirati, te se moraju poduzeti detaljnija epidemiološka istraživanja kako bi utvrdili od kuda je došla ta nova varijanta virusa.

Petrović je naglasila kako se radi se o hrvatskim građanima, koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju. “Znači, to su osobe koje su bile u Hrvatskoj”, poručila je.

Istaknula je da ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom na situaciju u svijetu, nego da je to i očekivano. Petrović je ponovila da se svi građani trebaju pridržavati propisanih epidemioloških mjera, te je pozvala na cijepljenje. Poručila je da nema mjesta panici, ali je pozvala na oprez, prenosi HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!