Hoće li Etički kodeks nagnati zastupnike da se ponašaju pristojno?

Vijesti 24. stu 202206:39 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti konačan tekst novog zakona o sportu, prijedlog saborskog Etičkog kodeksa te oporbeni zaključak o raspolaganju energentima u Hrvatskoj.

Novim zakonom o sportu uvodi se kategorizacija spotova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima kao i trajna naknada za trenere osvajače medalja.
Jasnije se definira sustav financiranja sporta kao i nadzor nad trošenjem sredstava.

Kategorizacije sportova postat će temelj za dodjelu sredstava. Provodit će je krovna sportska udruženja – Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, a osnovni kriteriji su masovnost sporta, zastupljenost u svijetu i Europi, uspješnost u ostvarenju sportskih rezultata te udio djece i mladih u ukupnom broju sportaša pojedinog sporta.

Državna sredstva za sport u idućoj bi godini prvi put trebala iznositi više od pola milijarde kuna.

Afera u Ini otvorila pitanje energenata 

Potaknuta aferom u Ini, koja je otvorila pitanje raspolaganja energentima koji se proizvode u Hrvatskoj, kao i pitanje ukupne  energetske politike, 11 oporbenih klubova zatražilo je od Sabora da obveže Vladu da mu dostavi niz podataka koji se tiču spomenutih energenata.

Među njima su prosječne maloprodajne cijene plina i nafte za ovu, prošlu i pretprošlu godinu, prosječne cijene izvezene nafte i plina po mjesecima s naznakom zemlje u koju se izvozi, postotak i iznos naplaćenih koncesija itd.

Zastupnici će u četvrtak iznijeti svoje mišljenje i o kodeksu koji bi trebao urediti njihovo etičko djelovanje, iz oporbe su već stigle ocijene da se radi o mrtvom slovu na papiru, je ne predviđa nikakve kazne za kršenje.

Predloženi kodeks je vrlo kratak, ima svega 10 članaka i definira temeljne vrijednosti kojih bi se zastupnici trebali držati.

Brani im se da pozivaju na nasilje, nepoštivanje pozitivnih propisa, da šire nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te potiču kršenje ljudskih prava i neravnopravnost spolova.

U saborskim raspravama ne bi smjeli vrijeđati druge zastupnike, svađati se, poticati na nasilje, netoleranciju i diskriminaciju.

Dužni su također odnositi se prema predstavnicima medija s poštovanjem i omogućiti im da profesionalno obavljaju svoj posao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!