“Naše veleposlanstvo ostat će u Ukrajini dok god bude i naš zadnji državljanin”

Vijesti 25. velj 202218:42 > 18:57 0 komentara
Gordan Grlić Radman
N1

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u Dnevniku N1 je govorio o drugom paketu sankcija koji EU nameće Rusiji zbgog invazije na Ukrajinu. EU uvodi drugi paket sankcija Rusiji, a ministar Grlić Radman pojasnio je o čemu je točno riječ.

“Jučer je europsko vijeće dalo smjernice, danas na izvanrednom vijeću smo donijeli odluku o drugom paketu, snažnom drugom valu sankcija koji obuhvaća strateške ključne gospodarske sektore Rusije kojima se blokiraju pristupi ključnim tehnologijama i tržištima. Tu govorimo o financijskom sektoru, o energetskom sektoru, robi dvojnih namjena, kontroli izvoza, financija, viznoj politici i listiranju pojedinaca”, pojasnio je Grlić Radman.

VEZANA VIJEST

Potvrdio je da će se zamrznuti imovina ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova

“Ako Rusija ustraje na invaziji i agresiji, uslijedit će novi val još snažnijih mjera, sankcija jer nikada EU nije bila složnija nego sada”, dodao je ministar.

Naveo je da je današnji sastanak bio vrlo dramatičan te da su zemlje članice osudile ruske poteze. “EU je uz Ukrajinu i pomoći ćemo na svaki način.”

Grlić Radman je kazao da je ruska invazija “prijetnja svjetskom poretku” te da se slike iz Ukrajine čine “kao da gledamo Drugi svjetski rat”.

Osvrnuo se i na susjednu Srbiju i njenu poziciju u ovoj krizi.

“Teško je sjediti na dva stolca, to je vrlo neudobno. Mislim da Srbija, ako se opredijelila za europsku perspektivu, da će izabrati pravu stranu, a to je europsko jedinstvo, zajednica vrijednosti ljudskih prava, vladavinu prava”, istaknuo je ministar.

Anica Djamić, veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini, u Dnevniku N1 televizije rekla je da dvadesetak Hrvata želi pobjeći iz Ukrajine, na što se osvrnuo i ministar.

“Naša veleposlanica je hrabra, ona je gore jedna od rijetkih veleposlanika jer je i EU delegacija jutros napustila Kijev. Naše veleposlanstvo je gore dok bude i zadnji hrvatski državljanin”, kazao je ministar Grlić Radman.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!