Europa bilježi velike gubitke, uvoz je više nego udvostručen

Ekonomija 14. lis 202215:53
Pixabay / Ilustracija

Manjak u robnoj razmjeni EU-a i eurozone sa svijetom zabilježio je novi rekord u kolovozu zbog visokih cijena uvezenih energenata, pokazali su u petak podaci Eurostata.

Vrijednost robnog izvoza EU-a porasla je u kolovozu za 24,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazali su sezonski neprilagođeni podaci europskog statističkog ureda. U srpnju uvećan je 13 posto.

Uvoz je pak u kolovozu skočio 56,4 posto, nakon 48-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Bilanca je pokazala manjak EU-a u robnoj razmjeni sa svijetom od 64,7 milijardi eura, koji je za 53 posto nadmašio rekordnu vrijednost iz srpnja.

U prošlogodišnjem kolovozu Unija je bilježila manjak od 7,1 milijardu eura.

VEZANA VIJEST

I izvoz robe iz eurozone porastao je u kolovozu gotovo za četvrtinu, dok je uvoz poskočio za 53,6 posto.

Time je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom u kolovozu pokazala manjak od 50,9 milijardi eura, veći za 50 posto od rekordne srpanjske vrijednosti. U kolovozu prošle godine eurozona je u robnoj razmjeni sa svijetom bilježila višak od 2,8 milijardi eura.

Skupi uvoz energije

U razdoblju od siječnja do kolovoza robni izvoz iz EU-a porastao je 18,1 posto, a gotovo isti postotni rast bilježila je i eurozona.

Vrijednost robnog uvoza poskočila je pak za 25,1 posto u EU i za 27,2 posto u eurozoni.

Izvoz energenata gotovo je udvostručen, a uvoz je više nego udvostručen, što je Uniji donijelo manjak u trgovini energentima od 423,4 milijarde eura, gotovo tri puta veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Cijene energije snažno rastu ove godine zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi.

U trgovini hranom EU je u razdoblju od siječnja do kolovoza bilježio višak od 35,5 milijardi eura, unatoč tome što je izvoz porastao skromnije od uvoza.

SAD glavno odredište izvoza

SAD je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci zadržao poziciju glavnog odredišta europskog izvoza, koji je porastao za 28,1 posto, na 328,9 milijardi eura. Još je snažnije porastao uvoz, za 55,4 posto.

Bilanca EU-a pokazuje višak u razmjeni od 100 milijardi eura, nešto manji nego u prvih osam mjeseci 2021.

Izvoz u Kinu porastao je pak skromnih 2,2 posto, na 150,8 milijardi eura. Uvoz je poskočio 42,6 posto, na 409,8 milijardi eura. Bilanca pokazuje manjak u razmjeni EU-a s Kinom od 259 milijardi eura.

Izvoz u Rusiju potonuo je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci za 34,3 posto, dok je uvoz porastao 60,9 posto. Bilanca pokazuje europski manjak u razmjeni od 115 milijardi eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram