Europska udruga sudaca zabrinuta zbog plaća sudaca u Hrvatskoj

Vijesti 02. lip 202317:15 1 komentar
Ilustracija/Pexels

Europska udruga sudaca (EAJ) na sastanku u Ateni u petak sa zabrinutošću je primijetila aktualnu situaciju u Hrvatskoj u vezi plaća sudaca, izvijestila je Udruga hrvatskih sudaca (UHS).

EAJ ističe da je odgovarajuća plaća sudaca bitan element neovisnog sudstva i vladavine prava. Plaća sudaca bi “trebala biti razmjerna njihovoj profesiji i odgovornostima te biti dostatna da ih zaštiti od poticaja kojima je cilj utjecati na njihove odluke”. Ovaj standard priznaje nekoliko međunarodnih dokumenata, navode u priopćenju.

Dodaju da su ta načela ustaljena sudska praksa Suda Europske unije i stoga obvezujuća za sve države članice. Podsjećaju da je taj sud u svojoj ranijoj odluci zaključio da zaštita od razrješenja s dužnosti te plaća razmjerna s važnošću funkcija koje obnašaju predstavlja jamstvo ključno za neovisnost sudstva.

EAJ smatra da neadekvatna razina plaće sudaca u Hrvatskoj ne zadovoljava navedene uvjete, priopćio je UHS.

“Konačno, EAJ podsjeća vlade općenito da postoji obveza države da adekvatno osigura sudbenoj vlasti potrebne resurse. EAJ stoga potiče Vladu RH i tijela izvršne vlasti da brzo nastave s preispitivanjem i poboljšanjem plaće i naknada koje se isplaćuju sucima. Osim toga, EAJ nadalje apelira da se taj proces provede uz punu konzultaciju s članovima sudske vlasti, uključujući Udrugu hrvatskih sudaca”, navode u priopćenju.

Nakon dvotjednog bijelog štrajka, pokrenutog zbog nesuglasica s Ministarstvom pravosuđa i uprave oko povećanja plaća, UHS je prošloga tjedna izvijestio da je s predstavnicima resornog ministarstva postignut dogovor. Pregovarači iz redova sudaca poručili su nakon sastanka da su dobili ono što su tražili, ali konkretne brojke ne žele otkrivati do konačnog dogovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare