Europska unija otvara granice za sve koji su završili s procesom cijepljenja

Svijet 19. svi 202111:55 > 13:31
Izvor: Srecko Niketic/PIXSELL/ilustracija

Oni koji su cijepljeni s dvije doze (ili jednom u slučaju Johnson&Johsnon) uskoro će moći slobodno putovati Europskom unijom.

Kako javlja AFP, Europska je unija odlučila da će otvoriti granice svim putnicima koji su potpuno cijepljeni.

 

 

Očekuje se da će Europska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno cijepljene do početka lipnja. Zbog masovnog cijepljenja diljem zemalja članica EU Europska komisija odlučila je da je vrijeme za popuštanje mjera po pitanju putovanja. No u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su opet uvesti stroge mjere.

U petak odluka o Velikoj Britaniji…

Odluka o tome hoće li potpuno cijepljeni građani Velike Britanije i još nekih zemalja smjeti bezuvjetno ulaziti u Europsku uniju donijet će se u petak.

Obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantenu i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako cijepljenje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugal i Grčka su već među zemljama koje prihvaćaju potpuno cijepljene iz Velike Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država dodatno proširiti kako bi pomogla svima tijekom nadolazeće turističke sezone.

EU se još nije dogovorila oko covid-putovnica

Čelnici EU nisu uspjeli dovršiti pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju sutra.

“Zastupnici iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastavit će pregovore u četvrtak”, priopćilo je portugalsko predsjedništvo EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.