Europski javni tužitelj pokrenuo 576 istraga, u Hrvatskoj osam

Vijesti 25. ožu 202209:39
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP, Ilustracija

Europski javni tužitelj u sedam mjeseci postojanja zaprimio je i procesuirao 2832 prijave povezane s raznim gospodarskim malverzacijama na području EU-a te je otvorio 576 istraga od kojih je sa zadnjim danom 2021. aktivno bilo njih 515, piše u petak Večernji list.

Najviše istraga pokrenuto je u Italiji 120, Bugarskoj 105 i Rumunjskoj 60. Hrvatska s osam otvorenih istraga dijeli 13. mjesto s Letonijom. U tim istragama istraživali su štetu koja se procjenjuje na 5,4 milijarde eura, pri čemu su do sada zaplijenili imovinu vrijednu od 147,3 milijuna eura, sumu koja je tri puta veća od njihova godišnjeg budžeta.

Europski ured javnog tužitelja (EPPO), kojem su pristupile 22 zemlje EU-a, uključujući i Hrvatsku, objavio je svoje prvo godišnje izvješće. Na njihovom radarima našle su se mnoge velike zvjerke, a posljednji je bio Bojko Borisov, bivši bugarski premijer. Istraživali su političare, prijevare na porezima i prijevare s EU fondovima diljem Europe i u kratkom roku postali su strah i trepet za tzv. kriminalce bijelih ovratnika.

Po procijenjenoj šteti u tim slučajevima u vrhu su Italija (1,7 milijardi eura) i Rumunjska (1,3 milijarde) dok je Hrvatska na 15. mjestu (30,6 milijuna eura).

Sa službenim radom počeli su 1. lipnja lani i od 576 pokrenutih istraga, 298 su ih inicirali sami, dok su 278 istraga preuzeli od nacionalnih tužiteljstva 22 zemlje koje su pristupile EPPO-u. Fokus njihovih istraga, kako navode su, komplicirane prekogranične financijske i porezne prijevare, pogotovo ako je u njih uključen i organizirani kriminal, a u fokusu su prijevare EU fondova veće od 10.000 eura te prekogranične porezne prijevare sa štetom višom od 10 milijuna eura.

Najpoznatija osoba koja se u Hrvatskoj našla na udaru EPPO-a bivša je ministrica Gabrijela Žalac. U Hrvatskoj EPPO trenutačno vodi osam aktivnih istraga u kojima je procijenjena šteta od 30,6 milijuna eura, a do sada su zaplijenili 270.000 eura, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram