Dugoročne prognoze nisu optimistične: Pogledajte kakvi nas ljetni mjeseci čekaju

Klimatske promjene 01. svi 202314:28 2 komentara

Politico je u svojoj analizi pojasnio da će sljedeća kriza s kojom će se Europa suočiti biti borba oko pitke vode. Upozorili su i na velike probleme koje u Europi uzrokuje suša, a više o svemu tome govorila je u N1 Studiju uživo naša meteorologinja Tea Blažević.

“Podaci su alarmantni: suša u Europi traje od 2018. godine”, kazala je Blažević.

“Situacija je najkritičnija na području Španjolske, Francuske i sjeverne Italije gdje je zima bila pretopla i oborine su bile skromne pa se rezerve vode u tlu nisu stigle regenerirati od prošlogodišnje suše za koju kažu da je jedna od najgora u pdosljednjih 500 godina”, dodala je.

Situacija u Hrvatskoj nije tako loša, no Mediteran je jedno od žarišta klimatskih promjena. “Ono s čim ćemo se morati nositi u budućnosti jest suša, ekstremne temperaturne vrijednosti, toplinski valovi.”

Navodi da dugoročne prognoze pokazuju da svi ljetni mjeseci pred nama nose toplinske valove i temperature koje su iznad prosjeka. “Ova situacija neće ići na bolje.”

Posljedice suše uključuju nesigurnost u opskrbi vodom, uslijed koje dolazi do raseljavanja stanovništva te će se sve učestalije voditi i sukobi oko vode, pojasnila je meteorologinja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare