Evo što su nam odgovorili sa suda na kojem su presudili kontra zviždačice

Vijesti 01. kol 202308:01 0 komentara
N1

Zviždačica iz kutinske tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila za N1 je ispričala probleme s kojima se suočava, navela je i nepravilnosti u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Kutini.

“Prije nekoliko dana predsjednica suda u Kutini je neosnovano odbila moj tužbeni zahtjev uz obrazloženje da je nepravilno izvršeno vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, što je potpuno netočno iz razloga što je priložen kompletni spis Ureda pučke pravobraniteljice, koja je izdala upozorenje vlasnicima, a jedan od njih je gradonačelnik Zlatko Babić. Time mi je dala kredibilitet i status prijavitelja nepravilnosti. Nadalje, zanemarila je Direktivu Europske unije o zaštiti osoba koje prijavljuju nepravilnosti jer kazala je u presudi da nisam imala pravo na vanjsko prijavljivanje i medijsko razotkrivanje nepravilnosti. I to je netočno jer je prijetila opasnost od uništenja dokaza s obzirom da se radilo o lokalnim moćnicima, koji su bili vlasnici tvrtke. I, treće, teret dokazivatelja bio je na Eko Moslavini, a oni ne samo da nisu dokazali da nije bilo osvete, već su neka svojedočenja išla u prilog meni”, izjavila je Cvrtila.

Tim povodom kontaktirali smo sud u Kutini.

“Stranka u postupku koja je nezadovoljna nepravomoćnom sudskom odlukom ima pravo žalbe na istu, a onda o žalbi odlučuje viši drugostupanjski sud. Dakle, sve se rješava putem pravnih lijekova, a ne na ovaj način”, kratko su nam poručili preko Danice Fuček, zamjenice sutkinje ovlaštene za obavljanje poslova sudske uprave.

I to je bilo to, nisu bili voljni izaći iz okvira službene komunikacije.

Sud nakon ovoga može potvrditi i nepravomoćnu presudu na identičan način a Cvrtila kaže – bez osnova. Ona kasnije može biti srušena na nekom od viših sudova, ali Cvrtila tad svejedno mora platiti sudske troškove. A ostala je bez posla i jedina primanja su joj 300 eura mjesečno kao nezaposlenoj osobi.

No, postoje i drugačiji primjeri. Sudac Općinskog suda u Sisku vodio odbacio je svih šest privatnih tužbi za klevetu koju je kutinski gradonačelnik podigao protiv Cvrtile.

“Pozvao se na direktivu EU o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koja kaže da ako zviždač medijski razotkrije nepravilnosti, ne može biti tužen za klevetu. U potpunosti je primijenio zakonske direktive i rasplakala sam se jer sam naišla na suca koji primjenjuje zakon. S jedne strane, to je super, a s druge žalosno jer se morate boriti za svoje zakonsko pravo”, prepričala je Cvrtila.

U konačnici, bilo bi iznimno loše za ugled Hrvatske ako bi ovaj slučaj došao do Europskog suda pa tamo bio srušen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!