Na snagu stupa ograničenje rada nedjeljom. Tko je ugrožen?

Vijesti 26. lip 202311:36 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

S prvim danom srpnja na snagu stupaju nove odredbe Zakona o trgovini. Prema njemu, trgovine bi nedjeljom, u pravilu, trebale biti zatvorene, a trgovci će moći izabrati 16 nedjelja kada će njihova vrata ipak biti otvorena.

I dok se ove godine zakonom propisanih 16 radnih nedjelja raspoređuje na šest mjeseci do kraja godine, što znači da će trgovci morati odabrati 16 od 27 mogućih nedjelja koje žele raditi – svake sljedeće godine ta ista brojka od samo 16 radnih nedjelja bit će raspoređena tijekom cijele godine.

Većina trgovina već je napravila rasporede, pa su se tako one u turističkim područjima uglavnom odlučile za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine te predblagdanskim nedjeljama krajem godine. Zakon predviđa i iznimke, poput benzinskih postaja, zračnih i trajektnih luka, muzeja, štandova na tržnicama, dok je za kioske radno vrijeme ograničeno od 7 do 13 sati.

U trgovini suvenira i navijačkih rekvizita u središtu Zadra, turistički su mjeseci najvažniji u cijeloj godini. Vlasnica Martina Magaš za HRT kaže da ove godine neće biti problema, ali je već sada zabrinjava iduća godina. “Ako gledamo s tim da mi želimo produžiti sezonu onda mi je malo nelogično smanjenje tih radnih nedjelja. Jednostavno mi se ne podudara jedno s drugim. Kako ćemo biti zatvoreni nedjeljom dok je grad pun turista?”, pita.

Kako je u prosincu uvijek velika potrošnja, dio radnih nedjelja treba ‘sačuvati’ za advent. Trgovci izvan turističkih mjesta, pretežito će se usmjeriti upravo na predblagdanske nedjelje, vrijeme sezonskih sniženja i početak školske godine.

U sindikatu kažu da su većina zaposlenih u trgovini žene te im je slobodna nedjelja dugoočekivano – veliko olakšanje. Dovoljno je prostora i za one koji žele raditi nedjeljom zbog veće plaće. “U dobitku su radnici. I poslodavci, a i građani koji će samo planirati svoju kupovinu. Svakako oni radnici koji budu izabrali raditi nedjeljom, radit će ovih 16 nedjelja koje će svaki poslodavac moći izabrati. Prema tome ako imaju želju, moći će se javiti poslodavcu, tako da će oni drugi koji ne žele raditi biti slobodni”, rekla je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

Ograničavanjem rada nedjeljom djelomično se rješava problem nedostatka radnika. No, dosadašnji promet nedjeljom dio poslodavaca teško će nadoknaditi. “Pozivanje na primjere s neradnim nedjeljama u zemljama poput Njemačke ili Austrije, padaju u vodu kada se, kao primjer, uzmu zemlje poput Italije, gdje nema zabrane rada nedjeljom”, istaknuo je za HRT Slobodan Školnik.

“Mislim da će to dosta pogoditi prvenstveno domaću trgovinu, male trgovce, male lance, koji inače žive u nekim područjima van utjecaja velikih organiziranih lanaca – da u one dane kada su mogli ostvarivati dobar prihod – sad ne ostvaruju”, kaže ovaj stručnjak za maloprodaju.

Neke će poslodavce, zaključio je Školnik, neradna nedjelja žestoko pogoditi te će vjerojatno zaštitu tražiti na Ustavnom sudu kako bi zaštitili ravnopravnost sudionika na tržištu, ali i zaposlenih u različitim djelatnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare