Plin poskupljuje sa 41 na 106 eura? Filipović: Nećemo to dozvoliti

N1

Ministar gospodarstva Davor Filipović u programu N1 Studija uživo komentirao je najavljena poskupljenja energenata i proizvoda.

Vezano uz izračun HERA-e prema kojem će cijena plina biti čak trostruko skuplja da ako Vlada ne nastavi s ograničenjem cijene, Filipović je kazao:

“Što se tiče HERA-ine metodologije, a HERA je neovisna u svom postupanju, plin bi trebao porasti s 41 eura na 106 eura i to bi bio strašan udar na standard građana. Mi ne možemo utjecati na ono što će HERA raditi, ali nećemo dozvoliti da dođe do takvog poskupljenja plina i stat ćemo čvrsto uz građane”, rekao je Filipović.

Na pitanje kako će to spriječiti, Filipović je rekao da će konkretne mjere prezentirati kroz sljedeća dva tjedna.

“Kontinuiramo održavamo sastanke po tom pitanju. Naši građani trebaju znati da kao što smo u svim krizama pomagali građanima i gospodarstvu, to ćemo nastaviti raditi i dalje”, istaknuo je ministar.

Upitan za komentar prijedloga da oni koji troše više i imaju viša primanja trebaju i platiti više, odnosno da ne budu obuhvaćeni novim paketom mjera, Filipović je rekao:

“Cijeli paket izrade novih mjera, uz premijera, koordinira potpredsjednik Vlade Oleg Butković. Ne mogu govoriti o detaljima jer se na njima još radi, ali građani trebaju znati da će se mjere od 1. travnja nastaviti. Dok god traje kriza, Vlada će biti uz građane.”

Dodao je da se uvijek vodi izrekom “gdje svi misle isto, nitko ne razmišlja.”

“Svi resori rade na mjerama i dalju prijedloge, a u konačnici ćemo napraviti najbolje za građane”, izjavio je Filipović.

Vezano uz zamrznute cijene 9 prehrambenih proizvoda, Filipović je rekao da su to napravili kako bi pomogli građanima u najvećoj potrebi.

“Imali smo tada brojne tonove koji su govori da će biti nestašice tih proizvoda i da će određeni trgovački lanci propasti, naravno, ništa se od toga nije dogodilo. Upravo ograničavanje cijena je dovelo do konkurencije trgovačkih lanaca i pale su cijene tih proizvoda”, rekao je Filipović.

Komentirao je i podatke Eurostata prema kojima je Hrvatska među pet zemalja s najvećim porastom cijena unatoč svim uvedenim mjerama.

“Mi smo imali posljednja tri mjeseca prošle godine inflaciju preko 13 posto, u siječnju je ona pala na 12,5 posto. Vlada je štitila kupovnu moć kroz kontinuirane mjere. Mi smo nedavno predstavili aplikaciju “Kretanje cijena”, odnosno tzv. bijele liste, gdje građani mogu vidjeti cijene oko 350 proizvoda iz tri trgovačka lanca Konzum, KTC i Tommy, koji su odlučili poslovati transparentno. Mi ćemo u razdoblju ispred nas popisati cijene i svih drugih trgovačkih lanaca i tako će građani vidjeti tko se prema njima korektno ponaša, a tko neopravdano diže cijene”, najavio je ministar.

Što se tiče najavljenih poskupljenja, rekao je da je u komunikaciji s Konzumom, KTC-om i Tommyjem informiran da cijene žele dizati zasad strane kompanije. Nada se da će se se sva hrvatska poduzeća ugledati na Saponiju koja je najavila da neće podizati cijene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE VIŠE