Filipović: Neće biti nikakve nestašice, ove cijene će trajati sigurno 3 mjeseca

Vijesti 09. ruj 202221:14 0 komentara
Davor Filipović
N1

U Bruxellesu je održan hitan sastanak ministara zemalja članica Europske unije zaduženih za energetiku. Osvrnuvši se na dogovore na razini Europske unije, hrvatski ministar Davor Filipović je kazao da će Europska komisija sredinom rujna izaći sa prijedlogom mjera.

“Mjere koje se odnose i na eventualno ograničavanje veleprodajne cijene plina. To je stav koji sam zastupao jer smo mišljenja da treba regulirati veleprodajnu cijenu plina kako bi naše gospodarstvo i građani mogli normalno funkcionirati u ovim uvjetima”, rekao je Filipović za Dnevnik Nove TV.

“Snažna bi bila poruka da se to napravi kao što je bio snažan, sveobuhvatan i pravedan paket koji smo mi prezentirali jučer”, dodao je.

O cijeni plina se, kaže Filipović, nije razgovaralo.

“Međutim, većina država članica je davala potporu tom prijedlogu. Raspravljano je i o porezu na ekstra dobit. Naime, većina ministara je mišljenja kako bi se poduzeća iz energetskog sektora, čiji su prihodi rasli daleko više nego prije, a njihovi troškovi su ostajali isti, da bi im se trebao uzeti dio tih prihoda. Onda bi se ti novci stavili u zajedničku kasu, zajednički fond i onda to usmjerili onima kojima je to potrebno”, pojasnio je Filipović.

Govorilo se, kaže, i o stabilizacijskom tržišnom fondu.

“To je fond koji bi se punio od prodaje emisija i veličine je oko 20 milijardi eura. Namijenjen je zelenoj tranziciji, ona nema alternativu. Stav je velikog broja država članica da se i ta sredstva trebaju koristiti za pomoć svima onima kojima je to potrebno”, istaknuo je Filipović.

Na pitanje o tome je li sklon mišljenju da treba oporezivati i druge u Hrvatskoj, ministar Filipović je rekao kako je sklon tome da “nitko ne smije na teret građana, na teret gospodarstva, u ovim trenucima ostvarivati neke ekstra zarade”, istaknuo je.

“Porez treba biti pravedan”

Kaže kako bi porez trebao biti pravedan. “Ako ste imali jednu razinu prihoda prije ove krize, a onda su zbog cijena energenata otišle prema gore, isključivo zbog špekulantskih razloga, onda je to nekakva razlika koja bi se trebala vratiti nazad”, rekao je.

Osvrnuo se Filipović i na navode oporbe da najnoviji paket Vladinih mjera za ublažavanje rasta cijena nije pravedan prema stanovnicima Dalmacije.

“Mislimo da je paket pravedan prema svima. Naime, do 2500 kWh. U to spada 87 posto našeg stanovništva. Tek onih 13 posto iznad će plaćati 50 posto više. Kada govorimo o Dalmaciji, od sljedećeg ćemo tjedna ograničiti i cijenu propan-butan plina u bocama, što se dominantno koristi u Dalmaciji”, rekao je Filipović.

Upitan je i hoće li doći do nestašice hrane.

“Kada smo ograničili cijenu naftnih derivata, onda se govorilo o tome da će biti nestašica, da će propasti sve pumpe. Niti je bila nestašica, niti je propala ijedna pumpa. Tako će biti i sada. Neće biti nikakve nestašice. Smanjili smo cijene za 30 posto da pomognemo ljudima kojima je najviše potrebno, da mogu kupiti mlijeko, brašno, ulje…”, istaknuo je Filipović.

“Te cijene će biti sigurno tri mjeseca. Mi nismo ovaj potez donijeli iz rukava. Napravili smo analizu, razgovarali smo i sa trgovcima i sa proizvođačima. Pohvalio bih i njih jer su pokazali jednu razinu društvene odgovornosti, jer su svjesni da svi na svoja leđa moraju preuzeti dio krize”, rekao je Filipović.

“Uključili smo sve”

“Mi smo našim poduzetnicima strašno pomogli kada govorimo o električnoj energiji. Uključili smo sve od srednjih do velikih. Pomogli smo im da troškovi poslovanja budu manji. Mislili smo i na poduzetništvo i na sve naše stanovnike”, istaknuo je.

Krizni tim, rekao je Filipović, u ovakim situacijama ima pravo donijeti odluku radi enormnih poremećaja na tržištu energije, radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom. “Vlada će tu odluku usvojiti. Hrvatski plin će ići hrvatskim bolnicama, vrtićima, rodilištima”, dodao je.

Na pitanje o tome hoće li ikada sjesti za stol sa Zsoltom Hernadijem, osuđenikom u Hrvatskoj, Filipović je rekao da “razgovara s njihovim glavnim izvršnim direktorom”.

“Ne određujem ja tko će doći sa koje strane. Mađarska strana ima svoje predstavnike. Ja ću razgovarati s onima koji tu mogu doći. Koliko ja znam, gospodin Hernady to ne može”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!