Filipović o predatorima: Sve sam o toj temi rekao, nemam što dodati

Ekonomija 14. tra 202312:02 0 komentara
N1 / Ranko Stojanac

LNG Hrvatska potpisao je ugovor s kompanijom Wartsila Gas Solutions iz Norveške za isporuku dodatnog modula za uplinjavanje maksimalnog kapaciteta od 250 tisuća prostornih metara na sat. Ugovor je vrijedan gotovo 23 milijuna eura, a na konferenciji za medije koja je biti održana bio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koji je odgovarao na pitanja novinara. Na ono koje je sviju najviše zanimalo, tko su predatori o kojima je ranije govorio, još uvijek nema odgovora.

Filipović je nakon potpisivanja ugovora objasnio kako je Vlada još prošle godine donijela odluku o udvostručenju kapaciteta LNG-a i jačanju plinovodne mreže, a ugovor koji je danas potpisan omogućit će proširenje kapaciteta za duplo. “Tako realiziramo ono što je Vlada najavila i postajemo novo regionalno čvorište ovog dijela Europe”, rekao je Filipović koji očekuje da će novi modul biti ugrađen tijekom ljeta 2025. godine.

“Nastavljamo raditi i jačati energetsku neovisnost Hrvatske, ali i omogućiti da iz naših kapaciteta plin ide u susjedne zemlje”, poručio je ministar.

Filipović je podsjetio i da su Hrvatsku dolazili i austrijski kancelar i bavarski premijer te da se i jučer razgovaralo o LNG plinu. “Sve ide u dobrom smjeru, želimo iskoristiti ovu krizu kako bismo postali energetsko čvorište. Činimo sve da budemo energetski sigurni i pomognemo susjednim zemljama”, rekao je Filipović otkrivajući i da PlinaCro već radi, paralelno s današnjim potpisom ugovora, kao i da će se sa samim projektom krenuti vrlo brzo te da će se dio projekta financirati bespovratnim sredstvima EU-a, dio iz proračuna, a dio iz zajmova koji su Hrvatskoj i dalje na raspolaganju.

Na pitanja o predatorima koje je ministar ranije spominjao, danas nije bio raspoložen odgovarati. “Tu sam temu obrazložio prošli tjedan, obrazložio sam jučer, ne mislim danas o tome”, rekao je. 

Što se tiče kutinske Petrokemije, Filipović kaže kako su stvoreni svi preduvjeti da se pokrene proizvodnja. “Novi vlasnici će to učiniti, a mi ćemo im dati punu podršku”, kaže ministar dodajući da je tražio plan poslovanja i ulaganja te da mu je to i dostavljeno. “Yildrim se obvezao preuzeti sve obveze koje su imali INA i PPD. Važno je uložiti u modernizaciju. Dobrošli su i svi očekujemo da Petrokemija čim prije počne raditi”, kaže.

Što se tiče Čerkezovca, kaže kako se od tog projekta nije odustalo. Objašnjava da su premijer i on u odličnim odnosima sa slovenskim premijerom Golobom i ministrom energetike Kumarom te da ne postoji tema o kojoj ne mogu razgovarti. Svog slovenskog kolegu očekuje uskoro i u Zagrebu.

“U svakom slučaju, potencijalna tema za razgovor. Svakako želimo biti dio te priče. Očekujem da će i slovenski ministar energetike doći u Zagreb, razgovarali smo o tome zadnji put u Bruxellesu, načelni je dogovor da će doći pa ćemo tada detaljnije o svemu”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!