Filipović: U Hrvatskoj od 2015. do danas gotovo 8.000 maturanata manje

Vijesti 13. srp 202108:45 > 16:17 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje gostovao je u Novom danu i komentirao održavanje državne mature, kao i činjenicu da je u Hrvatskoj svake godine sve manje maturanata.

Na državnu maturu imali smo prijavljenih 31.779, a ukupan broj izašlih je između 27 i pol i 28 tisuća. Gotovo tri tisuće nije izašlo, ali to nije neobično, jer se jedan broj njih prijavi još u veljači, a onda ne izađe na maturu, rekao je Filipović.

“U vrijeme covid krize problemi su bili prvenstveno organizacijske naravi. Prvi put smo podijelili polaganje državne mature iz obveznih predmeta u dva dana iz matematike i engleskog jezika, a iz hrvatskoj jezika čak na četiri dana. Naprosto zbog novih mjera koje je propisao HZZO morala je postojati prostorna udaljenost i škole nisu mogle drugačije organizirati, nego da se matura rastegne u veći broj dana”, rekao je Filipović.

Govoreći o sve manjem broju maturanata, Filipović je rekao da ih je 2015. godine bilo oko 39 tisuća, a ove oko 32 tisuće prijavljenih, što je ocijenio zabrinjavajućim padom, koji je u skladu s demografskim trendovima u Hrvatskoj.

“Reforma obrazovanja vječno je pitanje. Procesi koji se događaju nekad s više, nekad s manje uspjeha i svjesni smo toga da i fakulteti i srednje škole ne prate tržište rada iz različitih razloga, ja se nadam da će kriza učiniti u tom smislu da se u krizama donose dobre odluke i nadam se da će to biti i u obrazovanju. Nacionalni centar ima svoju zadaću, a to je vanjsko vrednovanje”, rekao je Filipović.

Govorio je i o inflaciji odlikaša u srednjim školama.

“Inflacija ocjena koja nije u skladu s konkretnim rezultatima državne mature, evidentno je da ocjene koje učenici imaju iz predmeta ne odgovaraju rezultatima državne mature. Od nastavničkog i učiteljskog posla najteže je ocjenjivati”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!