FINA i Pošta značajno dižu naknade računa: Nismo mi socijalna institucija

Vijesti 16. velj 202207:28 > 08:45 6 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Valu poskupljenja, čini se, nema kraja. Posljednja u nizu svoje cijene podignula je i FINA. Za plaćanje računa građanima je naknada skočila 48 posto.

Podizanje naknada u FINA-i pravdaju velikim padom prihoda. “Ljudi vole iz svog naslonjača obaviti neke usluge i ne stajati u redu. Zato su se povećali troškovi, kako svima tako i FINA-i, i jednostavno smo morali korigirati cijene”, pojasnila je Irena Svalina, direktorica Službe za komunikacije FINA-e.

Iako je minimalni i maksimalni iznos naknade ostao nepromijenjen, povećanje se odnosi na sve račune iznad 259 kuna.

“Mi građanima nudimo usluge i od toga živimo i plaćamo naše zaposlenike. Prema tome, nismo socijalna institucija, nismo u mogućnosti neodrživo držati cijene zato što sustav naprosto ne bi opstao”, kaže dalje Irena Svalina za RTL.

Novi cjenik ima i Hrvatska pošta. Uzmemo li za primjer plaćanje računa od 400 kuna, prije poskupljenja naknadu bismo platili 7.20 kuna. S novim cjenikom naknadu za isti račun platit ćemo 11.44 kune – odnosno, naknada je porasla za gotovo 60 posto, javlja RTL.

Oglasili su se i iz Hrvatske pošte:

“Cjenik kojim su povišeni iznosi naknade za gotovinski plati promet na snazi je od srpnja 2021., odnosno više od pola godine. Stavljanje tog poskupljenja u današnji kontekst zlonamjerno je i senzacionalističko prikazivanje teme. Na sličan način prikazano je i poskupljenje naknade za plaćanje računa. Naime, korisnik koji plaća račun od 400 kuna od srpnja prošle godine platit će ukupno 411,44 kuna, dok je prije srpnja 2021. to iznosilo 407,20 kuna. Za korisnika je ukupni trošak tog računa porastao svega 1%.

Također želimo naglasiti da Hrvatska pošta ima sklopljene ugovore s brojnim partnerima te se naknada ne naplaćuje prilikom plaćanja računa za čak 320 ugovornih partnera. Popis ugovornih partnera možete provjeriti na internetskoj stranici Hrvatske pošte: https://www.posta.hr/placanje-bez-naknade-161/161.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare