Finale prije finala: Umjetna inteligencija donosi prve prognoze rezultata izbora u emisiji AI Izbori

Vijesti 12. tra 202413:19 > 13. tra 2024 07:18 3 komentara

U šestoj epizodi emisije AI Izbori tri tima koja sudjeluju u finalu donose prve potpune prognoze rezultata nadolazećih parlamentarnih izbora. Tri inovativna predikcijska modela, zanimljivo, daju nam i tri seta vrlo sličnih rezultata.

Tim Parlametrika koristio je model vremenskih serija i analizu sentimenta uz pomoć Chat GPT-a 3.5, napravili su i interesantnu korelacijsku matricu pada i rasta potpora političkim strankama gdje su uočili zanimljive podudarnosti. Identificirali su i gotovo pet tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj gdje na svakim izborima HDZ ili SDP osvajaju približno isti postotak glasova.

Njihove predikcije u ovom trenutku izgledaju ovako:

N1

Tim Proroci Glasa izradio je edukacijsko-podatkovnu platformu Pametni izbor, no podatke koje su prikupili još uvijek nisu integrirali u završni proizvod. Zanimljivo, otkrili su i kako bi rezultati ranijih izbora funkcionirali na novim izbornim jedinicama. Njihovo istraživanje sugerira kako bi od novih izbornih jedinica najviše koristi imao HDZ, nešto manje SDP, dok bi čitav niz manjih stranaka bio u blagom minusu što se tiče mandata.

Njihove predikcije u ovom trenutku izgledaju ovako:

Proroci glasa / Radi se o preliminarnim predikcijama tima koje su podložne promjeni / N1

Tim S.A.N.J.A. od početka ima hrabru ideju da procesu predviđanja pristupe od pojedinačnih općina prema konačnom rezultatu. Zato su koristili ogroman broj demografskih podataka. Kako bi testirali svoj model, prikupili su sve moguće podatke prije posljednjih parlamentarnih izbora u 2020. godini, naravno, osim samih izbora i demonstrirali su kako im model na prijašnjim izborima drži vodu.

Njihove predikcije u ovom trenutku izgledaju ovako:

S.A.N.J.A. predikcije / Radi se o preliminarnim predikcijama tima koje su podložne promjeni / N1

Timovima je ovo bio posljednja prilika da od žirija upiju poneki savjet, a u nedjelju ćemo emitirati epizodu AI Izbora gdje će sva tri tima predstaviti svoje konačne prognoze rezultata izbora.

Može li umjetna inteligencija predvidjeti glavni politički događaj u Hrvatskoj 2024. godine? Saznajte u nedjelju, 14. travnja, u 19 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare