Što se krije iza najave Putina da će neprijateljske zemlje rubljama plaćati plin

Vijesti 24. ožu 202209:15 > 12:02 4 komentara
N1

Bivši ministar gospodarstva, Goranko Fižulić, gostovao je u Novom danu i komentirao sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Putinova najava da će neprijateljske zemlje u rubljama plaćati ruski plin pokušaj je Putina da ojača rusku valutu, rekao je Fižulić, dodavši da nakon invazije na Ukrajinu rublja vrijedi triput manje.

Na pitanje gdje bi se onda kupovale rublje, Fižulić je rekao da Putin svojom najavom želi natjerati kupce ruskih energenata da rublje kupuju od ruske središnje banke ili od ruskih komercijalnih banaka te na taj način – krše sankcije uvedene Rusiji.

VEZANE VIJESTI

“Bez obzira što je sad cijena ruskih energenata niža, sedamdeset posto ruskog izvoza ostaje nekupljeno, bez obzira na ovu cijenu. Sankcije čine ono što trebaju, one su slomile rusku ekonomiju onakvu kakva je bila do invazije na Ukrajinu, ali naravno da bi bila potpuno dotučena kad Zapad i liberalne demokracije, pronađu model kako se u potpunosti riješiti ruske nafte i, puno teže za Europu, kako se riješiti ruskog plina”, rekao je Fižulić.

Istaknuo je da se ruske nafte lakše riješiti te da je za Europu glavni problem plin. Osim toga, dodaje, čak i ako se na europskom tržištu potpuno obustavi kupovina ruske nafte, dio nje će svejedno na tržište dolaziti preko Kine i Indije.

“Ruska nafta se može supstituirati, rusi su 16-17 posto svjetske proizvodnje”, rekao je Fižulić.

Što se tiče najava otvaranja moskovske burze, ona je zatvorena mjesec dana i naravno da na njoj postoje određene vrijednosnice tvrtki koje manje pate zbog sankcija i čije će trgovanje lokalni regulator moći dozvoliti, rekao je bivši ministar gospodarstva. “Ruska ekonomija mora se adaptirati na ovo stanje u kojem će se Rusija dugotrajno nalaziti. Ništa neće završiti za mjesec ili dva, ovo će trajati godinama, a za one koji se budu bavili poslom u Rusiji to znači potpuno novo razdoblje i prilagodbu”, rekao je Fižulić.

Govoreći o kreditnom rejtingu i odluci kreditne agencije Fitch da ukine predikcije kreditnog rejtinga Rusije, Fižulić je rekao da su ruske državne obveznice u statusu smeća i da je u tom slučaju teško da bilo koji poslovni subjekt u Rusiji može računati na investicijski kreditni rejting. “Svi uzimaju predah, da vide kojim će smjerom to ići. Ako NATO i EU zadrže jedinstvo, ako se nađe način kako da se supstituira ruski plin iz Europe, ako Europa postajne neovisna o ruskim energentima, onda možemo očekivati neku varijantu hladno-toplog rata u narednim godinama, dok ne dođe do promjene Putinovog režima”, rekao je Fižulić.

Komentirao je i djelotvornost sankcija. “Putin je računao da u liberalnim demokracijama političari moraju razmišljati o standardu građana jer ih oni moraju ponovno izabrati i da je većini ruskih građana važnija cijena benzina i plina nego pitanje demokracije i slobode za Ukrajinu i on je s time i krenuo u invaziju na Ukrajinu. Očito je da je to podcijenio. S druge strane, uvjeren je da će Rusi lako otrpjeti eventualne nestašice, pad standarda, visku inflaciju, pad plaća i kvalitete života. Po meni je krivo računao, zato što oni koji su mlađi od 40 godina ne znaju kakav je život u Sovjetskom savezu, oni znaju za život koji je sličan životu u zapadnoj Europi. Iz krivih procjena i snažnog otpora Ukrajine, koja očito neće biti okupirana niti osvojena Putinove su se predikcije pokazale pogrešnim. Biden i ostali na Zapadu počeli su razmišljati kako će Rusija izgledati nakon Putina”, rekao je Fižulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare