Flego odgovorio Mostu: Nitko neće ukrasti ni Božić ni svetog Nikolu, mislim da je to zastrašivanje

Vijesti 30. svi 202409:50 0 komentara

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego lovi još jedan mandat u EP-u. O kampanji, očekivanjima i ostalim aktualnim temama razgovarao je s Mašenkom Vukadinović u Novom danu N1 televizije.

“Jako sam zadovoljan kako cijelo ovo vrijeme, od kada smo predali liste, kako ide. Za razliku od parlamentarne kampanje, gdje je bilo puno vrijeđanja i omalovažavanja… Bilo me je sram gledati neke rasprave. Mi tako ne radimo, tako smo se dogovorili na početku. Mi smo se odlučili na fair play”, kaže Flego čiju listu trenutno podržava 14 stranaka za koje on kaže kako “podržavaju modernu tolerantnu Hrvatsku”.

“Osnovna je ideja bila da nas europske vrijednosti i teme ujedinjuju. Kad smo zajedno s Renew Europe posložili ideje oko toga, išili smo i u Hrvatskoj slično radiit. Htjeli smo zaštiti nacionalne zajednice, drago mi je da sve nacionalne zajednice to prepoznaju i zaista sam jako ponosan da sam na čelu jedne takve koalicije”, govori.

DP u Vladi

Domovinski pokret uvjetovao je podršku vladajućima izbacivanjem SDSS-a iz Vlade. Kako gleda na to?

“Mi smo u 2024. Stvarno sam mislio da se nećemo vraćati na teme aktualne prije 20, 30 godina. A mi se opet vraćamo na teme isključivanja određenih zajednica iz društva. Demokratska praska je takva da nacionalne zajednice i manjine predlažu svoje predstavnike i to je praksa u Saboru. Vidite o čemu mi 2024. ovdje pričamo, ja se ne mogu pomiriti s time i ne mogu misliti da neće biti tako da nacionalne zajednice predlože svog predstavnika i da većina u Saboru to potvrdi”, kaže .

DP tvrdi da njihov zahtjev nije diskriminatoran. “DP je imao dva uvjeta za ići s HDz-om, oba uvjete nisu bila konstruktivna, nešto što treba napraviti već kako nekoga isključiti i time su oni sami sebe diskreditirali. Mislim da i njihovi birači razmišljaju što su oni pričali prije dva mjeseca”, govori.

Mandat u EP-u

Zadovljan je, kaže, što je RH omogućio da crpi 26 mlrd eura za željeznice, pruge, autoceste… “To je sve nešto što treba dovršiti. To je jedan od ključnih razloga zašto sam se kandidirao”, kaže.

“Kad sutra budem opet u EP-u opet ću nastojati ujediniti hrvatske zastupnike da napravimo nešto za ovaj naš kraj nu Bruxellesu”, govori Flego.

Sukob s Mostom

“Kolege iz Mosta, što me je šokiralo, žele preko djece dijeliti društvo na način, jel da, da izdvajaju djecu po njihovom prijedlogu iz obrazovnog sustava. Nitko neće ukrasti ni Božić ni svetog Nikolu, mislim da je to zastrašivanje”, kaže na pitanje o sukobu s Mostom zbog izjava o školovanju djece u vjerskim školama.

Flego kaže kako nije u redu dijeliti društvo i plasirati informacije. “Zato je 9. 6. tako važan datum. Kamo će Europa skrenuti? Putem Poljske, Mađarske ili SAD-a nekad ili putem otvorenosti? Nemojmo se 10. 6. pitati gdje smo bili 9. ako to krene ovim putem koji Most predlaže”, kaže.

Na pitanja o jačanju desnice u Europi kaže: “Taj strah koji desnica širi je gorivo ekstremizma, ali ovaj put 9. 6. će biti referendum o tome kojim smjerom hoće Europa, a i Hrvatska.”

Dan državnosti Flego će obilježiti sportski. Sudjelovat će u nogometnoj utakmici protiv ekipe koju predvori – Milorad Pupovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!