FOTO 13 minuta šutnje za 13 ubijenih žena ove godine

Vijesti 06. pro 202210:32 0 komentara
Ivana Tomić / N1

U 11 gradova Hrvatske simboličkim javnim akcijama jutros se upozorava na porast broja ubojstava žena i ravnodušnost vlasti prema toj temi.

U Zagrebu i još deset hrvatskih gradova Ženska mreža Hrvatske sa svojim članicama organizirala je javnu akciju “Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje” čime se priključuje globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida.

13 minuta šutnje održano je za 13 ubijenih žena ove godine.

Ivana Tomić / N1
Ivana Tomić / N1
Ivana Tomić / N1
Ivana Tomić / N1
Ivana Tomić / N1
Ivana Tomić / N1
Ivana Tomić / N1
Ivana Tomić / N1

Ove godine ubijeno 13 žena

U 2022. godini ubijeno je 13 žena u Hrvatskoj. Hrvatska je u samom vrhu, među tri najgore zemlje u Europskoj uniji po broju femicida, objavila je Ženska mreža Hrvatske uoči akcije.

VEZANA VIJEST

“Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja. Istraživanja EU instituta za rodnu ravnopravnost pokazala su da upravo niža stopa integracije tj. primjene načela ravnopravnosti spolova u društvu dovodi do veće stope femicida, što možemo direktno povezati s činjenicom da Hrvatskoj nedostaju glavne strategije za ravnopravnost spolova i nasilje nad ženama.

Iako je još Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova iz 2001. godine predviđeno donošenje Nacionalne strategije protiv nasilja nad ženama, do danas nije donesena takva strategija koja bi obuhvaćala sve oblike nasilja i pružala strateški pristup, a već sedam godina nemamo ni Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova. Sve ovo pokazuje pokazuje da Vladu i političku elitu u Hrvatskoj ubojstva žena iskreno ne zabrinjavaju. Nije ih briga”, ističu organizatori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!