FOTO Oluja nosila stabla i krovove, DHMZ upozorava: Vjetar će jačati

Vijesti 04. velj 202312:50 0 komentara
N1 / Facebook

Sunčano jutro u velikom dijelu Hrvatske pokvario je olujni vjetar koji je nosio drveća i krovove te uzrokovao pravu materijalnu štetu.

DHMZ je stoga oglasio crveni alarm za cijelu obalu uz izuzetak Istre, za koju je upaljen narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

DHMZ

“Olujan sjeverozapadni vjetar zapuhao je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Zagrebu je uzrokovao fenski učinak – nagli porast temperature i smanjenje vlažnosti zraka. Vjetar će jačati, pa će olujnih i orkanskih udara biti u cijeloj Hrvatskoj”, objavili su iz DHMZ-a na Twitteru.

Jutros od 9.50 sati zbog vremenskih neprilika, zatvorena je u oba smjera Sljemenska cesta za kretanje osobnih vozila. Promet se odvija autobusima javnog gradskog prijevoza.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana da je na području Grada Zagreba uslijed jakog vjetra došlo do pada stabala i grana na prometnice i parkirana vozila, opadanja dijelova fasade sa zgrada, oštećenja limova na krovovima, semafora i telefonskih stupova, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na području Zagrebačke županije zaprimljeno je nekoliko dojava kako je na području Prilipja, Pleševice i Zaprešića uslijed jakog vjetra došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Na terenu su nadležne službe koje rade na otklanjanju posljedica, stoji u objavi na Twitteru.

Facebook / Vatrogasna postrojba Zagreb

U brojnim dijelovima Zagreba stabla su od siline vjetra pala na automobile. “Od jutra je odrađeno 40-ak intervencija”, javili su zagrebački vatrogasci, a većina intervencija se odnosila na uklanjane stabala.

N1

I osječki su vatrogasci u subotu prijepodne intervenirali 15-ak puta, nastale štete otklanjaju djelatnici komunalne tvrtke Unikom, a zbog nevremena otkazan je sajam antikviteta. “Za danas planirani sajam antikviteta je otkazan, a u tijeku su pripreme za uklanjanje štandova sa glavne osječke tržnice”, izjavila je direktorica osječke “Tržnice” Ivana Davidović.

N1

Zbog jakog vjetra, na tržnici je pukao dio nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema ozlijeđenih.

Županijski centar 112 Osijek je zaprimio tijekom prijepodnevnih sati više od 100 poziva vezanih uz posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio preko 90 km/h. Uslijed jakog vjetra na području cijele županije došlo je do pada stabala na prometnice, osobna vozila, pješačke staze, električnu i telefonsku infrastrukturu, podizanja krovova i ploča krovišta te reklamnih panela. Došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom na području Đakova, Našica i Belog Manastira. Obaviještene su sve nadležne službe.

N1U osječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi izvijestili su kako su prijepodne imali 15-tak intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i dijelova limenih krovova. Na terenu su i djelatnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana te očiste nogostupi i ulice.

N1

“Ne izlazite van ako ne morate. Olujni vjetar ruši drveće i diže krovove. Do 14.00 sati će pojačavati. U OŠ Suhopolje vjetar je digao krov s garaže i bacio na školu”, napisali su iz Virovitičko-podravske županije. Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je danas 30-ak dojava vezanih uz posljedice jakog vjetra te o svima obavijestio nadležne službe.

Facebook

Štete od oluje zabilježene su i u Vinkovcima, Bjelovaru te Daruvaru, dok je dio Karlovca ostao bez struje. I Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je više dojava o prekidu u opskrbi električnom energijom na području Kopanice, Novog Varoša, Okučana i Gređana.

MUP

Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više dojava da je zbog jakog vjetra došlo do oštećenja dalekovoda te su bez opskrbe električnom energijom Gornja Stubica, dio Zlatara i naselje Petruševec. Obaviještene su sve nadležne službe. Također, i Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je nekoliko poziva o srušenim stablima te električnim i telekomunikacijskim stupovima. Obaviještene su sve nadležne službe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!