FOTO Ovako će izgledati kalkulator za euro, doznajemo tko ga može dobiti

Vijesti 02. pro 202211:15 2 komentara
N1

Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača bila je gošća N1 Studija uživo i govorila o uvođenju eura u Hrvatskoj.

Knežević je u četvrtak sudjelovala na sastanku u HNB-u gdje su predstavljeni kalkulatori za preračunavanje eura u kune za umirovljenike.

Pokazala je i kako će kalkulatori izgledati.

Što se tiče same podijele kalkulatora, one će ići kroz umirovljeničke organizacije i bit će ih podijeljeno šezdeset tisuća. Za sve one koji neće moći do kalkulatora, bit će i aplikacija za pametne telefone.

“Oko 800 tisuća umirovljenika se ne služi ili se slabo služi internetom. Tim ljudima s najnižim primanjima je potrebno”, kazala je.

N1

Paketi kovanica eura dostupni od 1. prosinca

Od četvrtka se mogu nabaviti i paketi kovanica eura. Jedan paket košta 100 kuna.

“Po jednoj transakciji moguće je kupiti dva paketa. Mi sugeriramo svim građanima da se opskrbe time. Jer od 1.1. ide mogućnost dvojnog plaćanja. Ovo se može nabaviti u poslovnicama Pošte, banke i Fine. I da 1.1. svi krenu s eurima u kupnjama. Moći će se plaćati u kunama i eurima, ali će se morati vraćati u eurima. Slovački trgovci su čak zatvorili dućane na dva tjedna. Pozivamo i trgovce da se opskrbe time”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Još jednom je napomenula da se te kovanice ne mogu koristiti prije 1. siječnja 2023.

“To su naši nacionalni motivi. Nama je euro od 1.1.2023. službena valuta. Papirnate novčanice su iste u cijeloj Europskoj uniji. Apeliramo na građane da se opskrbe eurima”, ističe.

Podizanje novca bez naknada na bankomatima

Knežević je podsjetila i na to da će se od 15. prosinca do 15. siječnja građani moći dizati i stavljati novac bez ikakve naknade.

“Od 15. prosinca do 31. prosinca će se moći dizati i stavljati kune, a od 1. do 15. siječnja  samo euri. Polako bismo se trebali navikavati na euro. Sve zemlje su imale problema. Taj PTSP traje oko godinu dana da se priviknemo. Svi su imali problema s navikavanjem osim Iraca”, rekla je.

Napominje i da ćemo morati mijenjati odnos prema kovanicama. “Sad 20 centi ili 50 centri više nije malo”, istaknula je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare