Strašni prizori poplava iz Novog Vinodolskog i Malinske, kiša nastavlja padati

Vijesti 18. stu 202210:30 > 17:15 1 komentar
Nel Pavletič/Pixsell

Od ranog jutra u dijelovima zemlje neprestano pada kiša popraćena grmljavinom. Ogromna količina oborine sručila se na Novi Vinodolski gdje su neke ceste zatvorene.

Prema informacijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Novog Vinodolskog, svi raspoloživi vatrogasci su na terenu i pomažu.

Najteže je pogođeno najniže područje Novog Vinodolskog, oko trgovačkih centara Plodine i Tommy, gdje se izlila bujica iz korita. Poplavljene su ceste, na nekima je onemogućeno prometovanje, a na drugima je znatno otežano.

Bujice su se tijekom jutra slijevale strmijim ulicama, poplavljujući kuće. U vodi su ostali zaglavljeni automobili i autobusi.

Kako pokazuje i video, prava bujica nosi sve pred sobom, a voda ulazi u kuće, pa će štete sigurno biti, piše Novi list.

Županijski centar 112 Rijeka je, zbog obilnih kiša u Novom Vinodolskom, Malinskoj i okolici primio više dojava o poplavama u većem broju objekata te o poplavljenim prometnicama, među kojima je DC 3 – Jadranska magistrala.

Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavldetić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell
Bodulija.net
Bodulija.net
Bodulija.net
Bodulija.net
Bodulija.net
Goran Kovačić/Pixsell
Goran Kovačić/Pixsell
Goran Kovačić/Pixsell
Goran Kovačić/Pixsell
Goran Kovačič/Pixsell

Zbog obilnih padalina poplavom pogođenih dijelova PGŽ, ponajviše na području Malinske i Novog Vinodolskog, župan Zlatko Komadina podigao je u pripravnost Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije, a u pripravnosti su i vatrogasne postrojbe od kojih je dio na terenu, priopćili su iz ureda župana.

Danas u 14.00 sati župan će s načelnikom Stožera Goranom Petrcom i načelnikom Općine Malinska Robertom Antonom Kraljićem obići poplavom pogođenu Malinsku.

DHMZ ranije je najavio da će biti oblačno i kišovito. Navečer i u noći očekuje se prestanak oborina i smanjenje naoblake, a na sjevernom Jadranu već tijekom popodneva.

Očekuje se smirivanje nevremena da bi se pokrenula sanacija.

Poplave i u dijelu Sisačko-moslavačke županije

Zbog obilne kiše poplavljene su i prometnice u području Sisačko- moslavačke županije, a Županijski centar 112 Sisak primio je u petak dojave građana iz Siska, Petrinje, Kutine, Popovače, Novske i Gline.

Zbog zatrpanih ili blokiranih odvodnih kanala, odvodne vode prijete kućama i dvorišnim objektima pa su na teren radi sanacije izašle nadležne žurne službe.

Na terenu su ekipe vatrogasaca, komunalnih poduzeća, Županijskih cesta Sisak te komunalni redari. Djelatnici sisačke Službe Civilne zaštite, koji su u komunikaciji s čelnicima jedinica lokalne samouprave, prate situaciju te prema potrebi poduzimaju mjere, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite u petak.

“Zbog zatrpanih ili blokiranih odvodnih kanala, odvodne vode prijete kućama i dvorišnim objektima. ŽC 112 Sisak o tome je odmah obavijestio nadležne žurne službe koje su izašle na teren radi sanacije. Na terenu su ekipe vatrogasaca, komunalnih poduzeća, Županijskih cesta Sisak te komunalni redari”, izvijestili su iz Ravnateljstva.

Velike štete zbog poplava i na Krku – posebno Malinskoj i Dobrinju

Kako je izvijestio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka Goran Grubišić, tijekom jutra vatrogasci su primili oko 200 poziva s područja općina Malinske i Dobrinje te su izašli na sedamdesetak intervencija. Najteže je bilo u središtu Malinske i Vantačićima, kao najnižim točkama u koje su se slijevale bujice.

Oštećene su prometnice u Malinskoj te na području Općine Dobrinj, gdje su poplave najviše štete izazvale u Šilu, Klimnu i Solinama.

Kraljić ističe da se poplave ovakvih razmjera nisu dogodile u Malinskoj sigurno proteklih pedesetak godina. Mnogobrojni objekti su poplavljeni, među ostalim dječji vrtić, zgrada osnovne škole, niz poslovnih prostora na Mrkatu i više od 150 konoba. Osnovat će se općinsko povjerenstvo za procjenu šteta kojem će se moći prijaviti oštećenja, naveo je u izjavi za novinare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare