FOTO Prosvjed sindikata Preporod: Ne, premijeru, nismo zadovoljni i nismo glupi

Vijesti 29. lis 202215:52 1 komentar
Vesela Šegvić / N1

Školski sindikat preporod u subotu je ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku održao press konferenciju na kojoj su istaknuli da ne mogu prihvatiti Vladinu ponudu povećanja osnovice plaće poručujući da su uskraćeni.

Sindikat Preporod zatražio je mišljenje članova u 392 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. Ponudu Vlade prihvatilo je 1.204 radnika, odnosno 34,53 posto, a odbila su 5.232 radnika, odnosno 65,15 posto.

“Zato sindikat Preporod neće potpisati sporazum o dodatku temeljnim ugovorima”, istaknuto je na pressici.

Šef sindikata Preporod Željko Stipić poručio je da ponuda zapravo znači smanjenje cijene njihovog rada te da je to neprihvatljivo.

Vesela Šegvić / N1

“Ova priča između Vlade i sindikata koja traje već mjesec dana, privodi se kraju. Nažalost ne mogu odgovoriti hoće li u ponedjeljak biti ili neće biti dodatka jedan temeljnom kolektivnom ugovoru. Procedura u sindikatima je različita, ne znamo kakvo je stanje u obrazovnim sindikatima, a bez njih nema dodatka. To znači da ono što je premijer pompozno najavio, da je postignut dogovor sa sindikatima, da je to još upitno.

Imamo volju članstva, prvi smo pokrenuli pojedinačno izjašnjavanje članstva kad su u pitanju kolektivni ugovori i tu nismo radili kompormis. Ponuda je odbijena jer se učitelji i nastavnici ne prepoznaju u njoj jer ta ponuda znači da ćemo i iduće godine imati smanjenje cijene našeg rada.

Vesela Šegvić / N1

Ako ministar financija najavljuje inflaciju od 6 posto, ne morate biti ekonomski stručnjak, a vi ste uspjeli dobiti dva posto od 1. travnja, onda je jasno da on kaže – vaš će rad vrijediti manje. To će nominalno biti više, ali će se moći kupiti manje.

Ovo je odluka 8 tisuća nastavnika i učitelja. Šaljemo poruku da nismo zadovoljni makar u ponedjeljak bili sami, ali nećemo biti sami, ustrajat ćemo. Ono što je Vlada ponudila radnicima u javnim službama, to ne zadovoljava naša očekivanja. Ne, premijeru, nismo zadovoljni, nemojte nas uvjeravati da je više ono što je manje, nismo glupi. Znamo da smo uskraćeni, ali znamo i računati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare