FOTO / Ribari ulovili najveću kozicu ikad viđenu u Jadranu, evo što kaže stručnjak

Vijesti 30. sij 202410:29 0 komentara
Gastro ribarnica Brač

Na Facebook stranici Gastro ribarnice Brač objavljeno je kako ih je nakon 22 godine poslovanja more ponovno iznenadilo. U ruke im je došla najveća kozica koju su ikad vidjeli, dugačka čak 25 cm.

Stručnjak Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu potvrdio nam je da je riječ o američkoj vrsti kozice, Penaeus aztecus, koja je već ranije zabilježena u hrvatskim vodama.

“Uz nedavno povećanje brojnosti obične kozice i plavog raka, sad imamo i ovu lovnu vrstu. Nakon početnih ulova pojedinačnih primjeraka ona će vjerojatno postati sve brojnija. To će biti dobro za ribare i ukupnu gastronomsku ponudu, ali pitanje je kako će utjecati na Jadransku bioraznolikost.” istaknuo je Ugarković.

Ugarković je zajedno s kolegom Fabiom Croccetom objavio i znanstveni rad u kojem je opisao pojavu američke vrste kozice. U radu ističu da je većina primjeraka uhvaćena koćaricom na muljevitim podlogama na dubinama od 50 do 200 m, a lokalni ribari su ih priopćili autorima ovog rada. Još nije posve jasan put kojim je ova vrsta došla do našeg mora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!