FOTO Zastrašujuće posljedice nevremena: “Uvedite protugradnu obranu!”

Vijesti 03. lip 202209:21 > 09:51 1 komentar
N1

Nevrijeme praćeno snažnom tučom, koje je jučer navečer pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska Sela, uzrokovalo je golemu štetu na usjevima i vinogradima. U Zagorje je jutros stigla ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Zvonko Sever, vinogradar iz Klanjca, opisao je što se sinoć dogodilo u nevremenu i kakvu je štetu njegov vinograd doživio.

“Ovo je više nego žalosno za nas vinare, šteta je sto posto i preko sto posto kako bi rekli u Koreji”, rekao je Zvonko Sever i dodao:

N1

“Sve je istučeno i za iduću godinu imamo 20 do 30 posto štete. Tek iduće godine, ako sve bude u redu, možemo se nadati normalnijem rodu. U 32 godine nije bilo ovakve tuče, zadnje dvije godine imali smo mrazove koji su uzimali do 50 posto. Ovo je tvornica na otvorenom s velikim problemima. Došla je ministrica, doći će i ovdje, nadamo se nekoj pomoći. U slučaju moje vinarije tri obitelji žive od ovih vinograda. Sad slijede radovi u vinogradu u kojem neće biti roda, treba sanirati rane nanesene tučom. Vinogradima su nestala pluća, treba se pobrinuti da iz toga izraste nešto novo i da trs preživi. Unatoč mjerama 20 do 30 posto trsa neće preživjeti.”

N1

Sever opisuje da je tuča došla iznenada i da je trajala 15 do 20 minuta. “Još uvijek se vidi gomila leda, a malo dalje od mene štete su još veće”, dodaje.

N1

Komentirajući obranu od tuče rekao je: “Pristalica sam svih mogućih vrsta obrana, i tu smo nekad imali dvije lansirne rampe i nikad nismo doživjeli ovakvu tuču. Pobornik sam da se uvede protugradna obrana. Osiguranja ni približno ne mogu nadoknaditi ovu štetu. Zaštitna mreža je izuzetno skupa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare