Fra Vidović: Nazvala je umirovljena profesorica i kroz suze rekla da je gladna

Vijesti 07. pro 202210:45 3 komentara
N1

Fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje Sv. Duh u Zagrebu pričao je o novoj kategoriji siromašnih koji si ne mogu samostalno priuštiti topli obrok.

“Što se tiče broja korisnika koji dolaze kod nas, ne vodimo evidencij, na što smo ponosni jer tako čuvamo dostojanstvo osoba koje su na rubu siromaštva i na periferiji društva. Voditi legitimaciju toga bilo bi krajnje ponižavajuće. Broj korisnika nemamo, ali imamo podatak o broju obroka”, rekao je fra Vidović te je dodao: “Do 2020. bili smo na oko 300 obroka, pandemija i potresi su povećali brojku. Pune dvije godine smo bili na 400 obroka, a u zadnjih dva mjeseca smo prešli i tu brojku, sad idemo prema 450, 500 obroka”.

Vidović navodi kako sve poskupljuje, a potrebe su velike. Također objašnjava kako u novo siromaštvo pripada i kategorija umirovljenika koji s nedostatnim i mizernim primanjima ne mogu normalno funkcionirati.

“Te osobe više nisu osobe u riziku od siromaštva nego prelaze u kategoriju itekako siromašnih osoba”, rekao je te dodao: “Takvih osoba imamo najviše u zadnje vrijeme i s one ljudske i duhovne strane to je najteže promatrati. Radi se o osobama koje su marljivo radile cijeli život i sad su prisiljene dolaziti ovdje. Stid koje osobe osjećaju kad dolaze ovdje je porazan za nas kao čovječanstvo”.

VEZANA VIJEST

Fra Vidović smatra da će taj trend još više rasti.

“U ponedjeljak smo podijelili više od 500 obroka, tu nisu posebni meniji, u ponedjeljak smo imali pizzu iz donacije. No, oni dođu na topli obrok, a sa s sobom kući ponesu  voće i povrće. Umirovljenici nam uvijek kažu: ‘Da nema vas, nikad ne bismo jeli voće. Voće je jednostavno preskupa kategorija za umirovljenički džep i za nekoga na rubu egzistencije”.

Navodi da svaka kuna koja dođe u njihovu pučku kuhinju ide u prave ruke ljudima kojima je ta pomoć itekako potrebna, a profil ljudi koji je najviše dolazio u posljednja dva mjeseca su umirovljenici, ali postojao je i trend dolaska osoba srednje životne dobio koje su ostale bez posla u lockdownu.

“Svaki dan primjećujemo nova lica. Neki me dan nazvala jedna starija gospođa, umirovljena profesorica i u suzama mi je rekla da je gladna zbog životnih okolnosti koje su je snašle”, zaključio je fra Vidović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare