Francuski veleposlanik otkrio kada stižu borbeni lovci Rafalei

Vijesti 07. tra 202320:53 0 komentara
Marko Lukunic

Borbeni lovci koje je Hrvatska kupila od Francuske, stižu prije nego što se predviđalo, otkrio je francuski veleposlanik Gaël Veyssière.

Veleposlanik Veyssière za Novu TV kazao je da francusko hrvatski odnos nikada nisu bili ovako dobri. Ipak, ne bi se složio da je razlog tome taj što je Hrvatska kupila francuske borbene lovce Rafalee, nego vjeruje da razlog leži u tome što su i francuski predsjednik Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković snažno europski orijentirani.

“To je ono što nas spaja i upravo zato što smo bliski oko toga, Hrvati su odabrali Rafalee”. Potvrdio je da je obuka naših pilotau Francuskoj počela prije nekoliko tjedana. Sve se događa u predviđenom roku, kaže i dodaje da je francuska strana impresionirana sposobnošću pilota i mehaničara koje su za taj posao odabrale hrvatske vlasti.

“Govorim o sposobnosti učenja i prilagodbe, jer ipak je to značajan skok, s MiGa-21 prijeći na RafaleeTehnički, dijeli ih nekoliko generacija”.

Istaknuo je i kako je cilj da u Hrvatsku stignu u prvoj polovici 2024. godine, “znači otprilike za godinu dana. To će se odviti tako što će avioni u drugoj polovici godine, kad hrvatski piloti i mehaničari budu do te mjere spremni, postupno prijeći u ruke hrvatskih vlasti u Francuskoj i čim bude dovoljno aviona u toj skupini,recimo šest, hrvatski će piloti u hrvatskim zrakoplovima doletjeti ovamo. Tada će biti potpuno u službi hrvatskih vlasti”, objasnio je veleposlanik za Dnevnik Nove TV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!