Franko Dota: Grmoja ne zna o čemu govori, Povorka ponosa i dalje potrebna

Vijesti 01. srp 202117:46 1 komentar
N1

U Zagrebu će se u subotu, 3. srpnja, održati jubilarna dvadeseta Povorka ponosa, o čemu je u N1 studiju uživo u ime organizatora Zagreb Pridea govorio Franko Dota.

On je komentirao izjavu Nikole Grmoje u Pressingu N1 da će predložiti antipedofilski zakon u kojem bi se, po uzoru na Mađarsku, zabranila i „LGBT propaganda” maloljetnim osobama.

“Grmoja je u kontradikciji sam sa sobom. Kaže da bi prihvatio kad bi mu kći bila lezbijka, a kako će je prihvatiti ukoliko ona ne smije čuti i doznati da postoje lezbijke na ovom svijetu? Sama njegova izjava, pohvalna, da bi prihvatio svoju kćer pokazuje da zapravo ne zna o čemu govori. Ne postoji LGBT propaganda, postoje LGBT osobe, lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne osobe, one postoje bez obzira imaju li 18, 17 ili 14 godina. A ono što Grmoja po uzoru na Orbana želi jest zabraniti znanstveno izučavanje jedne činjenice ljudskog života i edukaciju ljudi da postoje LGBT osobe. On ne želi da osobe mlađe od 18 godina doznaju na znanstven način nešto što postoji, dakle Grmoja se zapravo zalaže za cenzuru znanosti”, rekao je Dota.

PROČITAJTE JOŠ

Poručio je Grmoji da nikakav propis ne može mladima zapriječiti pristup informacijama jer živimo u 21. stoljeću u kojem informacija ima i izvan škole, no da bi baš zato bilo dobro da u toj bujici informacija koje mladi dobivaju postoje država i sustav školstva koji će ipak filtrirati znanstvene i empatične informacije.

Na pitanje koje borbe LGBT zajednica vodi 20 godina nakon prve Povorke ponosa i koje su to bitke koje još trebaju voditi, Dota je odgovorio da je to bitka za znanstveno utemeljen seksualni odgoj na svim razinama obrazovanja.

“Izborili smo pravo na slobodu okupljanja lišenu nasilja i prijetnji, kažnjavanje zločina iz mržnje, naše sudjelovanje u javnom, političkom i društvenom životu tako da smo out, životno partnerstvo, partnersku skrb, pravo na udomljavanje. Još se borimo za smanjenje homofobije u hrvatskom društvu, nasilja kojeg ima još dosta itd”, rekao je Dota.

Povorka ponosa održat će se sukladno epidemiološkim mjerama pa će tako moći sudjelovati samo osobe s digitalnim covid potvrdama, dakle osobe koje su se cijepile protiv covida ili su preboljele covid ili naprave besplatan antigenski negativan test.

“Nažalost, puno mladih je razočarano što neće moći sudjelovati jer se jednostavno nisu mogli cijepiti, ali poručujem im – bit će još puno prideova jer je slogan ovogodišnjeg „Pride zauvijek””, zaključio je organizator 20. Povorke ponosa u Zagrebu Franko Dota.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare