Franković: “Članovi bratske stranke Možemo kršili su zakon o pomorskom dobru”

Vijesti 09. srp 202319:16 2 komentara
N1

Od samog početka kad su vladajući najavili zakon o pomorskom dobru, govorilo se o tome da se želi spriječiti privatizacija plaža i njihovo ograđivanje. Međutim, očito je bilo da zakon ima svojih rupa. Gradonačelnik Dubrovnika, HDZ-ovac Mato Franković u razgovoru s reporterom N1 Ivanom Hrstićem govori o ovom zakonu, ali odgovara i na prozivke stranke Možemo koja poručuje da je potrebno maknuti HDZ s vlasti kako bi se spasilo pomorsko dobro.

“Neće se ništa promijeniti. Ni dosad na području cijele Dubrovačke županije nijedna plaža nije bila ograđena ni štićena. Uvijek se postavlja pitanje je li u redu da svi kroz hotel od pet zvjezdica prolaze sa kupaćim gaćicama i idu na plažu. Ja mislim da to nije u redu, ali kad govorimo o prirodnim plažama, o koncesijama poput onih kakve imamo u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji koje su uistinu ograđene, koje onemogućuju ljudima da dođu na iste – one su problematične. Recimo plaža Banje je takva u Dubrovniku, ima sve uvjete da bude ograničenog prolaska, da dobije prioritetnu koncesiju takve vrste, ali nikad nije palo na pamet Dubrovačkoj županiji takvo nešto napraviti”, kaže dubrovački gradonačelnik.

No, novi zakon će se odnositi na budućnost, a ne na ono što je već dogovoreno. Franković kaže: “Tu se radi o stečenim pravima koja su stečena na osnovu zakona koji su tada bili na snazi. Ja ne vidim način da se tako stečeno pravo može oduzeti. Bez penala sigurno da ne. Pozdravljam donošenje novog zakona. Bilo je određenih primjedbi, ali vidimo da je sve ono što je bilo problematično popravljeno i konačno ćemo usvojiti zakon o pomorskom dobru. Ono što mi posebno pozdravljamo u Dubrovniku je da ćemo mi po prvi puta kao jedinica lokalne samouprave putem naših komunalnih redara dobiti ovlasti provoditi mjere nadzora na terenu i sankcionirati sve one koji krše zakon o pomorskom dobru. Lučka kapetanija nije bila u fizičkoj mogućnosti kontrolirati cijelo područje županije. Zato će sada komunalni redari moći kontrolirati i kažnjavati”.

Odgovorio je i stranci Možemo koja je danas prozvala HDZ za zlouporabu pomorskog dobra: “Vidjeli ste što kaže ekipa Možemo, ali šute o činjenici da su upravo članovi političke stranke Srđ je grad koja je bratska stranka Možemo, direktno kršili zakon o pomorskom dobru i postavljali terase na pomorsko dobro za koje nikad nikome nisu ništa plaćali. Mi smo ih uhvatili u tom nedjelu i rekli smo – vi pričate o poštenju, o zloupotrebi pomorskog dobra, a vaša predsjednica gradskog kotara Lapad i njena obitelj posljednjih pet godina koriste javno pomorsko dobro, zarađuju novac na njemu, a nitko nije vidio lipe od toga, osim naravno njih samih”, poručio je Franković.

Kad je riječ o ponašanju turista, kaže: “Ja nisam nikad vidio da fake news putuje brže od priče s koferima i činjenice da ćemo mi nekome naplatiti kaznu jer povlači kofere po Stradunu. Mi preporučujemo da se ne povlače koferi po ulicama u noćnim satima jer ljudi spavaju, ali to je samo preporuka. Nema kazne, penala i slično. Što se tiče nedolično odjevenih turista, kontinuirano upozoravamo i provodimo sankcije, ali one nisu prioritet. Prioritet je edukacija. Napravili smo film koji promoviramo u avionima Croatia airlinesa, u kruzerima, itd. gdje pričamo o tome što mi kao građani očekujemo od gostiju koji dođu u naš grad”.

“Povijesna jezgra nije party mjesto za ekipu”

“Što se tiče partijanja, tu i ja osobno trpim prigovore ugostitelja jer sam rekao ne partijanja na otvorenom u povijesnoj jezgri. Zabave treba biti u Dubrovniku, ali ona treba biti na nekim drugim lokacijama. Povijesna jezgra nikako nije tu da bude party mjesto za ekipu, to moraju biti noćni klubovi, a povijesna jezgra je tu da se poštuje. Onda nećemo vidjeti ljude kako se vješaju po fontanama i pišaju. Ključ je održivost jer ona generira kvalitetu pružene usluge”.

Komentirao je i cijene u Dubrovniku: “Čini mi se da su određeni pojedinci izgubili mjeru i cijene rastu, ne samo u Dubrovniku nego diljem Hrvatske. Dugoročno će nam se to obiti o glavu. Nije u redu na periferijama ludovati s cijenama i da svaki restoran digne cijenu toliko da ni domaći ne mogu otići u ugostiteljski objekt. Izgubila se mjera. Pozivam sve da razmisle o svom ponašanju. Ne gradimo imidž destinacije za danas, nego za sutra i za deset godina”, kaže Franković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare