Fratar iz samostana ukrao vrijedne slike, odjeću, tehniku… Odale ga kamere

Vijesti 26. srp 202308:08 3 komentara
John Morrison / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Student Katoličko-bogoslovnog fakulteta i nesuđeni fratar (30) optužen je za tešku krađu u samostanu tešku čak 15.000 eura.

Prema optužnici, on je od lipnja do listopada lani u franjevačkom samostanu u Zagrebu ukrao 1000 kuna, tri bicikla, laptop, zvučnik, fender gitaru, košulju Gant i više drugih odjevnih predmeta. Osim toga, ukrao je i vrijedna umjetnička djela poznatih slikara.

Ukrao je i “Posljednju večeru” i “Bogorodicu s djetetom” Đure Sedera, dvije grafike Mladena Veže, sliku “Kardinal Alojzije Stepinac“, sliku “Skica vitraja Samostana“ Josipa Botteria Dinija, grafiku “Apstrakcija“ Ede Murtića, piše Danica.hr.

Iskazi četiri fratra

On se tijekom istrage branio da je bio fratar i živio u Franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije, a pred ređenje je napustio poziv. Kaže kako mu je grafike darovao pok. fratar dok je odlazio. Priznaje da je imao ključ samostana i da je u par navrata tamo dolazio po svoje stvari i neku hranu.

No, negira da bi išta krao, a posebno ne bicikle, bijelu tehniku, odjeću. Ipak, teretili su ga iskazi četiri fratra koji su potvrdili što je sve otuđeno te otkrili da su postavili nadzornu kameru koja ga je snimala u dolasku i odlasku.

“Iz snimke video nadzora te fotodokumentacije u bitnome proizlazi kako je 8. listopada oko 4,50 sati te 12. listopada oko 3,20 sati osoba koja po svojim fizičkim karakteristikama odgovara okrivljenom pretraživala hodnike samostana te odnosila neutvrđene predmete”, navodi se u optužnici.

U policijskom pretresu stana u kojem boravi oduzeti su ukradena odjeća i ključ samostana, ali ostale stvari nisu pronađene. Franjevački samostan postavio je imovinskopravni zahtjev u iznosu od 100.000 kuna.

Ostala mu dva ispita

Tužitelji za njega na koncu ne traže istražni zatvor premda ima i BiH državljanstvo pa postoji bojazan da će napustiti državu.

“Već duže vrijeme ima u najmu stan u kojem boravi te je vezan uz Hrvatsku činjenicom da studira na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i do kraja studija ostala su mu tek dva ispita.

Osim toga, u intimnoj je vezi s djevojkom iz Zagreba te su tužitelji mišljenja da bi se opasnost od bijega mogla uspješno otkloniti blažim mjerama, odnosno produljenjem mjera opreza”, navodi se u optužnici.

Državno odvjetništvo za fratra traži godinu dana uvjetnog zatvora te predlaže da sud franjevcima dosudi odštetni zahtjev uz cijelosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare