Fred Matić: Uskrata medicinske skrbi oblik je rodno uvjetovanog nasilja

Vijesti 06. svi 202210:07 > 10:102 komentara
Izvor: N1 / Ivana Tomić

Slučaj Mirele Čavajde čije je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu, pokrenulo je lavinu pitanja i rasprava, od priziva savjesti, moralnih dilema, do medicinskih činjenica.

Međutim, jednu stvar nitko ne može osporiti – Mirela Čavajda predugo je čekala rješenje svoje situacije, a naznaka početka rješavanja problema, čini se, stiže tek nakon što je cijela stvar dospjela u medije.

VEZANA VIJEST

Na važnost dostupnosti zdravstvene skrbi upozorio je i zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić.

“U situaciji u kojoj se ponovno pokazuje da žene u Hrvatskoj ne mogu dobiti zdravstvenu skrb koja im zakonski pripada, podsjećam da je uskrata medicinske skrbi oblik rodno uvjetovanog nasilja. U rezoluciji EP-a iz 06/21 jasan je stav”, napisao je na Twitteru uz link na odgovarajuči dokument.

Jutros je u znak podrške Čavajdi ispred Hrvatskog sabora organiziran skup odakle su poručili da zahtijevaju dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj.

VEZANA VIJEST

Podsjetimo, Čavajda se javila za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice – KB Sv. Duh i Vinogradska odbile su obaviti taj zahvat, a iz KB Merkura i Petrove još nije stigao nikakav odgovor.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je neprihvatljivo da u gradskoj bolnici svi liječnici i sve medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti. Dodao je da očekuje od novog vodstva bolnice da se to riješi.

U četvrtak se oglasilo i Ministarstvo zdravstva iz kojeg je priopćeno da je ministar Vili Beroš zatražio očitovanje bolnica u kojima je Mirela Čavajda potražila medicinsku pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar