Fuchs u školama s malo cijepljenih planira održavati edukacije

Vijesti 14. srp 202114:49 > 15:27 1 komentar
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs uoči užeg kabineta Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu komentirao je rezultate mature i cijepljenost u obrazovnim ustanovama. Pozvao je obrazovne djelatnike na cijepljenje kako bi jesen bila što mirnija, a školska godina što kvalitetnija.

“Matura je prošla vrlo dobro. Ispalo je kako smo predviđali. Napravit ćemo analize i usporedbe uspjeha po predmetima, gdje su maturanti bili dobri i uspješni, a gdje slabiji, no generalno matura je prošla uredno i dobro”, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs, a potom se osvrnuo na cijepljenje:

VEZANE VIJESTI

“Što se tiče cijepljenja i cijepljenosti u obrazovnim institucijama, imali smo pritisak i od strane sindikata za prioritetno cijepljenje obrazovnih djelatnika, to je odrađeno. Danas najvišu procijepljenost imamo u visokoškolskim institucijama i znanstvenim, nešto nižu u srednjim i osnovnim školama. Javni znanstveni instituti i sveučilišta su na 65% procijepljenosti osoblja, osnovne škole na 48%, gimnazije na 53%, umjetničke škole na 45%, otočke škole na 43% itd. To su podaci od prije otprilike 20 dana.”

Istaknuo je da ipak ni to nisu dovoljni postoci:

“Apeliram da se osoblje u prosvjetnim institucijama cijepi da dočekamo mirnije i stabilnije novu školsku i akademsku godinu kako bi sva djeca mogla biti u školi. Premda smo prošlu godinu izvrsno ispilotirali, mislim da sljedeću moramo učiniti sve da se nastava odvija maksimalno u školi i da samo u izuzetnim slučajevima primjenjujemo online varijantu. I sad promatramo scenarije, ne znamo kako će se virus kretati, ali promišljamo. Ne izlazimo van sa scenarijima koji prije vremena mogu izazvati rasprave i polemike koje ne bi bile dobre.”

Dodao je da se jedino cijepljenjem može smanjiti pritisak na zdravstvene institucije.

“Argumenti antivaksera nisu mjerodavni, samo mirne glave i pametno može se učiniti sve za dobrobit djece i društva općenito. Cijepljenje je jedini mogući instrument koji prošle godine nismo imali. Kroz nekoliko dana imat ćemo točne podatke cijepljenosti po pojedinim školama i institucijama, koliko je osoblja primilo vakcinu ili preboljelo covid. Gdje vidimo da je cijepljenost manja, ići ćemo direktno prema tim školama u smislu informacija, edukacija. Svakakve informacije kruže i razumijem da je teško pohvatati konce i donijeti pravi sud”, rekao je Fuchs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare