Fuchs odgovorio kritičarima cjelodnevne škole

Vijesti 04. ruj 202311:10 0 komentara

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u N1 Studiju uživo i na početku odmah poželio školarcima uspješnu godinu, a potom se osvrnuo na program cjelodnevne nastave.

“Bilo kakav ozbiljan reformski zahvat nije prošao bez onih koji se ne slažu, pa tako i u ovom slučaju. Svjesni smo da ne možemo napraviti da se svima sviđamo, ali vjerujte da nijedna odluka nije donesena ishitreno”, kazao je Fuchs.

Odogovorio je i kritičarima cjelodnevne nastave, navodeći da negodovanja ima i zbog neznanja i nerazumijevanja, ali i jer neki nikad nisu spremni za promjenu.

Navodi da su konzultirani svi relevantni čimbenici u sustavu, uključujući i pravne stručnjake. “Ustavni sud će o ovoj tužbi reći svoj pravolijek, a ja sam osobno uvjeren da smo napravili čitav koncept na način da je on ustavno čist.”

Fuchs se osvrnuo i na to kako su odabrane škole koje će sudjelovati u ovom eksperimentalnom programu. “Sve škole koje su se javile su u principu i primane. Dvije su odbačene, jedna koju smo maknuli s popisa jer dokumentacija nije bila cjelovita, i još jedna manjinska. Ali ne, nije rađen nikakav politički kriterij, tko to spominje, radio bi neprimjerene insinuacije. Nisu sve škole iz sredina gdje je HDZ na vlasti tako da kategorički odbijam tezu da su škole birane po političkoj podobnosti.”

“Kad govorimo o cjelom konceptu škologradnje u Hrvatskoj kako bi sve škole mogle prijeći u cjelodnevnu školu, a to je planirano 2027. godine, trebaju sve škole u dvije ili tri smjene prijeći u jednu smjenu, a za to treba ili nadograditi ili sagraditi nanovo 619 područnih škola”, dodao je ministar Fuchs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!