Fuchs: Plaće nastavnika od ožujka veće za 20 posto

Vijesti 15. pro 202320:39 1 komentar
Pexels/Ilustracija

Od ožujka bi plaće nastavnika trebale rasti za dodatnih 20 posto, rekao je za Dnevnik HRT-a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, komentirajući izmjene i dopune Zakona o obrazovanju. Dodao je da je izmjenama i dopunama omogućen "daljni postupak odvijanja škologradnje i velikih promjena u sustavu obrazovanja".

Fuchs je naglasio kako treba donijeti novi Zakon o obrazovanju, ali i da je postojećim zakonom stvoren okvir da sve škole do 2027. prijeđu u jednu smjenu.

“Potrebno je donijeti novi zakon, međutim – izmjene i dopune ovog zakona morali smo donijeti da bi ispunili određene pokazatelje unutar MPO-a kako bi se mogla povući velika sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Trebalo je u zakonodavnom okviru Hrvatske otvoriti mogućnost da sve škole do 2027. godine prijeđu u jednu smjenu”, rekao je.

Istaknuo je kako će izmjenama i dopunama zakona manjim i područnim školama biti omogućeni jednaki uvjeti kakve imaju škole u većim sredinama, prenosi HRT.

“Najvažnije izmjene i dopune su ove koje omogućuju daljni postupak odvijanja škologradnje i velikih infrastrukturnih promjena u našem sustavu odgoja i obrazovanja kako bi sva djeca imala jednake uvjete, ne samo ona u većim gradovima nego i ona u ruralnim područjima, kako bi male i područne škole dobile primjerene prostore i uvjete za izvođenje nastave”, rekao je.

Linearna prohodnost nastavnika

Fuchs je rekao da je nastavnicima sada omogućeno premjestiti se u školu koja im je blizu mjesta stanovanja ako se ravnatelji tako dogovore.

“Omogućili smo linearnu prohodnost nastavnika iz jedne u drugu školu ako se ravnatelji tako dogovore. Ako postoji mogućnost prelaska u školu koja je bliža mjestu stanovanja nastavnika, to sada može učiniti”, rekao je.

Najavio je promjene u eDnevniku. Sada, kako kaže, roditelji djeci mogu opravdati do tri dana izostanaka.

“Promjene su u dijelu eDnevnika koji omogućuje roditeljima da do tri dana izostanka iz škole ispričaju dijete”, rekao je.

Na pitanje koliko je vjerojatno da se sustav zloupotrebljava, odgovorio je da djeca nemaju pristup toj aplikaciji.

“Dijete bi moralo onda ukrasti ili domoći se mobitela roditelja na kojem je aplikacija. Djeca nemaju tu aplikaciju”, dodao je.

Velika zainteresiranost za projekt cjelodnevne škole

Ministar Fuchs je komentirao i veliku zainteresiranost škola za projekt cjelodnevne nastave. Otkrio je kako ih se u međuvremenu zainteresiralo još deset. Ustvrdio je da vrata Ministarstva nisu zatvorena te da će se sljedeće godine o tome razmisliti.

“Javilo se desetak škola. Mi naravno, nismo zatvorili vrata. U inicijalnoj varijanti nismo zamislili da bi se broj škola koje ulaze u eksperimentalni program povećavao, međutim – kada vidimo kakva je situacija na terenu – sljedeće godine ćemo svakako razmisliti o tome”, rekao je.

“Od ožujka plaće nastavnika veće za 20 posto”

Na pitanje što mu je najveća želja kada je riječ o poboljšanju obrazovnog sustava, ministar je odgovorio da žele stvoriti djeci uvjete kakve zaslužuju.

“Da stvorimo uvjete svoj djeci kakve zaslužuju, da stvorimo uvjete nastavnicima da izvode nastavu onako kako žele”, rekao je.

Fuchs je najavio i povećanje plaća nastavnicima.

“Plaće nastavnika su u mandatu ove Vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim – te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu. Tako izvrsni savjetnici imaju gotovo 2000 eura plaću. Od ožujka bi plaća trebala rasti za dodatnih 20 posto”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare