Gazić: Scene pred Rebrom su zastrašujuće, aktivizam u bolnici je nedopustiv

Vijesti 05. lis 202111:09 > 13:12 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, komentirao je u N1 Studiju uživo prosvjede ispred KBC-a Zagreb zbog uvođenja obveznih covid-potvrda za djelatnike.

“Stvarno su to zastrašujuće scene. Radi se o zdravstvenoj ustanovi gdje se liječe ljudi, prosvjed se poslije preselio pred ulaz u upravu, a kat iznad je odjel onkologije, ja imam nećaka koji se tamo trenutno liječi, kaže da je neugodno bilo slušati da se psuje, viče… Podržavam aktivizam, ali on je nedopustiv u zdravstvenim ustanovama”, rekao je Gazić.

VEZANE VIJESTI

Dodaje da je broj onih djelatnika koji prosvjeduju zapravo zanemariv.

“Na Rebru se 10-ak zaposlenika odbilo testirati se i nemaju covid-potvrdu, a tamo je 6100 zaposlenih. To je mali postotak. zanemariv broj. Tako se kreće i u svim ostalim zdravstvenim ustanovama. To su pojedinci, od pojedinaca već drugi dan radimo vijesti. Pridružili su im se neki aktivisti koji ne rade u bolnici, koji su iskoristili trenutak. Ali bolnica i bolnički krug nisu mjesto za ovakvo ponašanje”, kazao je Gazić te dodao:

N1

“Mislim da se pokazuju pojedinačni otpori, revolt sustavu općenito. Zdravstveni djelatnici su obrazovani, trebali bi znati prednosti cijepljenja i testiranja kako bi došli zdravi da ne bi ugrozili pacijente. Nije pacijent došao u bolnicu da ga netko još dodatno ugrozi. Vidjeli smo da je testiranjem pronađeno 20-ak pozitivnih. Da svaki od njih zarazi jednog teško oboljelog pacijenta, mogući su neki naknadni smrtni ishodi ili teža oboljenja. Mi kao zdravstveni djelatnici moramo zaštititi zdravlje pacijenta i općenito promovirati zdrav način života. Covid-potvrde uvedene su u interesu zaštite pacijenata. Mi smo tu da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije”.

Oni koji se ne žele testirati ne mogu doći na posao pa se spominju novčane kazne, a u nekoj krajnjoj liniji i mogući otkazi.

“Ja sam baš prije jedno tjedan dana predlagao da se nađu ministarstva sa sindikatima, da jedni i drugi probaju komentirati što su moguće posljedice i da treba jasno definirati datume – dokad se plaća testiranja, što s onima koji se ne žele testirati, tko će kasnije snositi troškove… Treba stvari jasno definirati, moramo sjesti zajedno za stol, spustiti loptu na zemlju”, zaključio je Gazić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare