Gdje su obiteljski liječnici u Beroševoj reformi? “Nemamo vremena za to”

Vijesti 05. lip 202211:10 > 12:49 0 komentara

Predstavnici liječnika obiteljske medicine Željka Perić i Marijan Hanževački u današnjem TNT-u razgovarali su o prijedlogu uvođenja preventivnih sistematskih pregleda za sve građane, kao i uvjetu sređenih lista čekanja za bolničke liječnike koji žele raditi i privatno.

Željka Perić, liječnica obiteljske medicine iz Zdenaca i aktivna članica KoHOM-a, ukazala je da u njezinoj županiji nedostaje osam liječnika, a kada ona uskoro ode u mirovinu nedostajat će i deveti.

“Svoj sustav poštujem, svoje pacijente volim i svoje kolege izrazito poštujem. Kada već govorimo o sistematskim pregledima, prvo moramo napraviti temeljiti sistematski pregled sustava zdravstva, posebice primarne zdravstvene zaštite. Ne treba reformirati obiteljsku medicinu, ona radi odlično. Nego je to reformiranje dovelo do devastiranja obiteljske medicine”, kazala je Perić.

Ističe da obiteljski liječnici, nažalost, ne mogu izvršiti dodatni sistematski pregled za sve pacijente u godinu dana.

Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Zapad, istaknuo je važnost rasterećenja obiteljskih liječnika od administrativnog posla, poput ispričnica i raznih potvrda, kako bi se mogli usredotočiti na liječenje pacijenata.

vezana vijest

“Krajevi izvan urbanih sredina, gdje radi kolegica, u lošijoj su situaciji. Jednoznačan je odgovor obiteljskih liječnika cijele Hrvatske da nekakava dodatna forma nije moguća”, kazao je Hanževački pa dodao:

“Usudio bih se reći da, nažalost ovaj oblik devastacije zapravo znači da su naše sestre u dobrom dijelu preuzele ono što bi trebao raditi HZZO.”

Napomenuo je da je posao svakog od njih da skrbe za zdravlje pacijenata.

“Zove li se to sistematski pregled, panel za kroničnu bolest ili nešto drugo, sekundarno je. Važnije je da kada dođe netko liječnik mu posveti vrijeme koje mu treba i indicira pretrage koje mu trebaju”, kazao je Hanževački.

Na pitanje postoji li fizički mogućnost da se provede ta vrsta programa za sve pacijente, Hanževački zaključuje:

“Fizički, kao neki formalan zadatak, u ovom trenutku ne, ali apsolutno da uz zajednički napor koji će rezultirati promjenom strukture rada nas u obiteljskoj medicini.”

Upozorili su i da zbog nižih koeficijenata u primarnoj zaštiti, mladi medicinski stručnjaci nisu motivirani raditi u primarnoj zaštiti nego se radije odlučuju za bolnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!