General Barić o optužnicama: Srbiju i srpski narod žele prikazati kao žrtve

Vijesti 09. lip 202217:39 > 17:51 1 komentar
N1

Umirovljeni general Slavko Barić u N1 Newsroomu komentirao je srpske optužnice protiv hrvatskih pilota.

“Dolazimo u situaciju da Srbija drži određene stvari u rukavu pa po potrebi pokušava izvući”, rekao je na početku o optužnicama i dodao da one stvaraju određenu nesigurnost za hrvatske pripadnike Domovinskog rata. Dodao je i kako su se piloti nakon toliko vremena od Domovinskog rata našli na popisu na kojem se itko ne želinaći.

VEZANE VIJESTI

“Imam osjećaj da se ovdje brkaju uzroci i posljedice i želja da se Srbija i srpski narod prikažu kao žrtva, a ne kao uzroci zašto je došlo do tog rata i koji su ciljevi bili tog rata i što se dogodilo onima koji su izgubili rat. Želimo to sad vratiti nazad i optužiti one koji su pobijedili da su svojim djelovanjem uništavali silu protiv koje su se borili.

Moguće da je došlo do određenih civilnih žrtava, ali to nije nešto za što bi trebalo čekati 30 godina pa onda podizati optužnice i to u ovom trenutku kada se događaju veliki politički procesi, koji bi trebali skrenuti veliku pozornost stanovništva Srbije na to što srbija čini da se odvoji od Rusije, od onoga koji podržava, daje support Rusima, a istovremeno želi određena europska ulaganja i onda nađemo određenu temu kojom ćemo optužiti susjeda za nešto što se događalo u povijesti”, analizira.

“Civil mora biti žaštićen”

Dodao je i kako je ova situacija u svakom slučaju neugodna i da će Vlada morati odreagirati i jasno se postaviti. Također, kaže, dok god ne riješimo sva pitanja Domovinskog rata, od početka devedesetih do 1998., uvijek će se moći izvući neko pitanje.

Je li moguće da je kolona bila opravdan vojni cilj?

“To je kolona u kojoj su ušli vojni transporeteri, protuzrakoplovni topovi i tenkovi. U svakom slučaju vi nanosite gubitak ne samo u trenutku kada napadate nego i kad se neprijatelj povlači jer želite nanijeti gubitke neprijatelju kako ne bi mogao napraviti protunapad. To znači da je to legitimi vojni cilj koji se uništava i gdje se u potpunosti neprijatelj želi slomiti.

Došlo je do miješanja jednog i drugog, ja baš nisam siguran koliko pilot u toj brzini može odlučiti jesu li tu civili. Uvijek je želja uništiti neprijateljsku tehiku i vojnika, a ne civile. Onaj koji se koristi civilima da postigne vojni cilj, čini zločin jer civil mora biti zaštićen. Oni moraju biti označeni i zaštićeni, a ne da ih se koristiti kao zaštitu”, rekao je.

Također, misli kako bi bilo dobro napraviti detaljnu analizu toga što se dogodilo. “Mislim da će se napraviti dubinska analiza i odgovoriti jesu li ti zločini napravljeni s namjerom ili se radi o kolateralnoj žrtvi jer je kraj vojnog cilja bilo i civila”, veli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare