Generali traže od Milanovića pomilovanje Perkovića i Mustača

Vijesti 15. tra 202220:28 2 komentara
zoran milanović
N1 / Ivan Hrstić

Generali iz Domovinskog rata Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo od predsjednika Milanovića traže pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e.

Među potpisnicima je bio i Krešimir Ćosić koji je svoj potpis povukao, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.

VEZANE VIJESTI

U pismo koje potpisuju generali, od predsjednika Zorana Milanovića traže pomilovanje za Mustača i Perkovića zbog njihovih zasluga u uspostavi Republike Hrvatske i doprinosa u Domovinskom ratu.

“Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust. Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom.

Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti”, navode generali u pismu.

Pismo su potpisali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo i Krešimir Ćosić. U međuvremenu, Ćosić je svoj potpis povukao, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.

Podsjetimo, Perković i Mustač osuđeni su 2016. godine na sudu u Münchenu na doživotnu kaznu zatvora za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Obojica su se željela vratiti u Hrvatsku pa je Županijski sud u Zagrebu tu kaznu uskladio s hrvatskim zakonima pa je Mustač osuđen na 40, a Perković na 30 godina zatvora. Zoran Milanović tada je bio premijer te je njegova Vlada predložila, a Sabor usvojio, “Lex Perković”, zakon kojim se trebalo spriječiti izručenje generala, no konačna odluka bila je na sudu koji je dopustio izručenje.

Nakon suđenja Mustač i Perković zatražili su povratak Hrvatsku na odsluženje kazne i nalaze se u hrvatskim zatvorima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare