“Genocid u Srebrenici mutacija je zločina počinjenih nad Hrvatima u Slavoniji”

Vijesti 18. stu 202209:39 0 komentara

U Novom danu gostovao je povjesničar Ivica Miškulin koji je komentirao stradanja u Vukovaru i Škabrnji.

Miškulin je rekao kako Hrvati nisu željeli rat, kako to nije htio ni predsjednik Franjo Tuđman ni tada vladajući HDZ.

“Kad pogledate cjelokupni razvoj političke povijesti od 1990. pa do 1998. godine jednako kao i sam rat, odnos situacije obilježava samo nuđenje, kako Beogradu tako i pobunjenim Srbima i međunarodnoj zajednici, čitav niz mirovnih prijedloga”, kaže Miškulin.

Dodaje kako nitko racionalan ne želi samostalnu i demokratsku državu dobivati u procesu ratnog sukoba.

“Cjelokupna Hrvatska je natjerana u rat jer se suočila s brutalnim agresorom koji joj je zaprijetio čak i egzistencijom, čitavim njenim identiteom, gotovo isto kao što Rusi danas rade Ukrajincima”, kaže povjesničar.

Dodaje kako predsjednik države mora biti prvi koji će prestati na prostački način napadati sve one o kojima ne misli dobro, uključujući i premijera.

VEZANA VIJEST

Komentirao je i pomirbu Hrvatske i Srbije.

“Odnosi prema političkim predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj koji su na snazi od 2016. godine do danas su na neki način kontinuitet odnosa kojeg je imao i Franjo Tuđman prema srpskoj manjini nakon vojne pobjede Hrvatske u ratu 1995. godine. Sasvim je jasno da je SDSS nastala kao politički projekt vezan uz mirnu reintegraciju. Radi se o tome da je tada konačno Hrvatska dobila političku stranku Srba koja je lojalna hrvatskoj državi”, smatra Miškulin.

Rekao je i kako mu je žao što se Međunarodna zajednica nije prema Hrvatskoj postavila tijekom Domovinskog rata kao što se danas postavila prema Ukrajini.

“Ako ne sprečavate, ne kažnjavate agresora, vi ga zapravo ohrabrujete da napravi još goru stvar u nekoj sličnoj prilici. Zbog toga je ono što se događalo u Istočnoj Slavoniji imalo i jednu pedagošku važnost za cjelokupni kasniji rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, kaže Miškulin i dodaje kako je genocid u Srebrenici mutacija zločina počinjenih nad hrvatskim braniteljima i civilima u Istočnoj Slavoniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!